Відтепер в ЕСОЗ можна планувати потребу пацієнта в тест-смужках в межах плану лікування

З 20 вересня 2024 року лікарі-ендокринологи матимуть можливість вносити призначення тест-смужок в плани лікування. Це означає, що у роботі з планами лікування зʼявляється новий тип призначень – на медичні вироби. До кінця року наявність призначення тест-смужок у плані лікування буде не обов’язковим. Проте у 2025 році призначення тест-смужок з посиланням на план лікування  стане обов’язковою умовою при створенні електронного рецепта за програмою реімбурсації. 

Лікарі-ендокринологи матимуть змогу завчасно внести тест-смужки в плани лікування, щоб пацієнти вже у 2025 році могли безперебійно отримати електронні рецепти на тест-смужки. А лікарі первинної медичної допомоги матимуть змогу виписувати електронні рецепти на тест-смужки на основі призначення лікаря-ендокринолога в плані лікування.

Для лікарів, які уже працюють з призначеннями на лікарські засоби в межах програми “Інсуліни”, процес роботи з призначеннями на медичні вироби знайомий та практично не відрізнятиметься. За потреби можна звернутися до підтримки вашої медичної інформаційної системи (МІС) за додатковими розʼясненнями. 

Як створити первинне призначення на тест-смужки у плані лікування пацієнта?

Створити первинне призначення на тест-смужки для пацієнтів із цукровим діабетом І типу може виключно лікуючий лікар-ендокринолог.

Для цього необхідно:

  1. Здійснити пошук відповідного плану лікування або створити новий (у разі його відсутності).
  2. Створити первинне призначення.
  3. При заповненні інформації первинного призначення вказати:
  • програму –  Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові 
  • тип призначення – медичний виріб
  • тип медичного виробу – Глюкоза IVD (діагностика in vitro), реагент
  • кількість медичного виробу;
  • запланований період виконання призначення;
  • додаткові параметри за потреби.

4. Підписати призначення власним КЕП для його відправки в ЦБД ЕСОЗ.

Як сформувати призначення (е-рецепт) на медичні вироби (тест-смужки) в ЕСОЗ: алгоритм лікаря

Електронний рецепт на тест смужки виписуються пацієнтам з встановленим і внесеним в ЕСОЗ діагнозом цукровий діабет першого типу (група діагнозів з кодом “E10” за МКХ-10 або код “Т89” за ICPC2)

  1. Здійсніть пошук відповідного плану лікування.
  2. Здійсніть пошук призначення на медичний виріб та створіть електронний рецепт на основі первинного призначення лікаря-ендокринолога.
  3. Проінформуйте пацієнта про те, що безоплатно чи з доплатою отримати за рецептом можливо лише ті вироби, які включені до переліку медичних виробів, які підлягають реімбурсації. Це означає, що пацієнт має бути уважним при виборі в аптеці та обрати саме ті тест-смужки, що відповідають  глюкометрам визначених моделей та виробників.   
  4. Наступний крок – оберіть тип медичного виробу за найменуванням “Глюкоза IVD (діагностика in vitro), реагент” (за Національним класифікатором 024:2023 – 53307). Вкажіть його кількість відповідно до наявного переліку.
  5. Підтвердіть призначення та переконайтеся, що пацієнт отримав номер рецепта та код його погашення. 
  6. За потреби чи на прохання пацієнта можна роздрукувати інформаційну довідку та видати її пацієнту. Інформаційна довідка не прирівнюється до рецепта, то ж її не потрібно засвідчувати підписом та печаткою лікаря.

Нагадаємо, наразі тест-смужки  для вимірювання в амбулаторних умовах рівня цукру в крові за програмою реімбурсації отримують пацієнти  з встановленим діагнозом  “Цукровий діабет першого типу” за електронним рецептом як від лікаря-ендокринолога (зокрема і дитячого), так і лікаря первинної медичної допомоги. На окупованих територіях та в зоні бойових дій – за паперовими рецептами. 

Також рекомендуємо
20 Грудня 2022
Нагадуємо, що отримати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб можна на прийомі в лікаря, що відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст – хірург, онколог чи невролог.
📑 Втім, якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ або є технічні складнощі, пов’язані з відсутністю електроенергії тощо, на перехідному періоді він зможе виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку.
👩‍⚕️🧑‍⚕️ Для отримання е-рецепта потрібно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоровʼя. Проте зауважимо, що для отримання е-рецепта не обовʼязково мати декларацію з сімейним лікарем.
📲 З випискою електронного рецепта пацієнту надійде смс із номером електронного рецепта та унікальним кодом підтвердження, які необхідно повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів, призначених за рецептом. Термін дії такого рецепта становить 10 днів від дня його виписування.
💊 При цьому в разі затяжного чи хронічного захворювання або за необхідності продовжити лікування, пацієнт може отримати повторний електронний рецепт на потрібні ліки дистанційно, звернувшись до свого лікуючого лікаря телефоном. Виняток – призначення ліків при проведенні замісної підтримувальної терапії осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. У такому випадку пацієнти можуть отримати е-рецепт тільки на фізичному прийомі.
📱 Як і при фізичному прийомі, при отриманні е-рецепта дистанційно пацієнт отримає смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення.
🏥 Отримати наркотичний лікарський препарат за рецептом як і раніше можна в тій аптеці, яка має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.
8 Травня 2022

Міжнародні IT-компанії пропонують сучасні онлайн-платформи, які застосовуються для надання медичних послуг з використанням телемедичних сервісів. У рамках гуманітарної допомоги МОЗ отримує не лише медичне обладнання, транспорт та лікарські препарати, а й пропозиції щодо телемедичних рішень. Міністерство спільно з партнерами готує до запуску пілотний проєкт консультативної взаємодії між медичними закладами, які приймають пацієнтів із вибухо-вогнепальними пораненнями, та консультативними медичними центрами вищого рівня.  

«Таке  рішення допоможе забезпечити постійний доступ медичних працівників до висококваліфікованих медичних консультацій у тих регіонах, де йдуть активні бойові дії», – прокоментувала заступниця міністра Марія Карчевич.

Лікарі зможуть отримати доступ до спеціального сервісу, заповнити форму з деталями звернення та отримати відеоконсультацію фахівця високоспеціалізованого закладу охорони здоровʼя, провести лікарський консиліум тощо задля підтримки свого клінічного рішення.

Пілотний проєкт із телеконсультування впроваджується в рамках телемедичного напряму, що реалізується МОЗ спільно з ДП «Електронне здоровʼя» та  проєктом USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоров’я». 

Робоча група продовжує працювати над розбудовою повноцінної телемедичної платформи в Україні задля імплементації сучасних високотехнологічних цифрових рішень для тих, хто сьогодні цього потребує.

 

12 Квітня 2022
Під час воєнного стану не відбувається розподіл територій на відповідні зони за рівнем епідеміологічної небезпеки. Проте це не означає що коронавірус відступив з України. Сьогодні коронавірсна хвороба все ще є нашим другим ворогом.
Під час воєнного стану по всій території країни, як і раніше, рекомендується проводити повний курс вакцинації та дотримуватись протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.
📌 Якщо ви перебуваєте у безпечному населеному пункті, то можете звернутись до пунктів вакцинації та отримати щеплення. Переглянути місця вакцинації можете за посиланням –
📌 Нагадуємо, що при виникненні запитань, ви можете звернутись до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. За даним номером ви також можете дізнатися оновлену інформацію про роботу пунктів вакцинації.
📌 Також з 5-го квітня 2022 року урядом було прийнято рішення щодо подовження терміну відображення COVID-сертифікатів в “Дії” – 545 днів від дати щеплення. Це дозволить українцям, які перебувають за кордоном, підтвердити наявність щеплення і завершити курс вакцинації за потреби.
📌 Варто памʼятати, що сертифікат може не оновитися автоматично. Для цього потрібно повторно надіслати запит у застосунку або на порталі Дії. Так само як ви генерували свій теперішній сертифікат.
19 Вересня 2022
Нині законодавством передбачається, що всі заклади, а також фізичні особи-підприємці, які здійснюють медичну практику, мають до кінця року зареєструватися в національній електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).
Пропонуємо детальніше розглянути цю вимогу, а також необхідні умови та кроки підготовки для роботи з електронною системою охорони здоровʼя.
❓Чому це важливо?
Сьогодні електронна система охорони здоровʼя – наймасштабніша ІТ-система в Україні, в якій зареєстровано близько 35 мільйонів українців, працюють близько 300 тисяч медичних та аптечних працівників та вже внесено понад 900 мільйонів медичних записів.
Поступова цифровізація медичної сфери дозволить сформувати єдиний простір медичних даних, що, своєю чергою, має низку переваг як для пацієнтів, так і для медичних працівників.
Так, повна інформація про здоровʼя пацієнта буде зберігатися централізовано та захищено. За потреби та згоди пацієнта доступ до такої інформації зможе мати кожен лікар, до якого звертається пацієнт – як державної клініки, так і приватний спеціаліст. Це дозволить фахівцям розуміти повну картину стану здоровʼя пацієнта, його історію захворювання, супутні хвороби без пошуку давніх паперових карток, медичних довідок, досліджень та ін.
Лікарі, своєю чергою, отримають доступ до сучасної високотехнологічної системи, в якій інтегровані актуальні міжнародні довідники та класифікатори, забезпечена можливість автоматичних перевірок, впроваджені шаблони та цифрові інструменти: електронні рецепти, направлення, медичні висновки про непрацездатність та багато іншого.
❓Які зміни чекати, кого стосуються вимоги та як підготуватися?
Поточними Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з медичної практики передбачається, що всі заклади, які отримали ліцензію на медичну практику, повинні до 31 грудня 2022 року зареєструватися та вносити дані до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).
Дізнатись більше про підключення приватних закладів до ЕСОЗ можете за посиланням: