15 тис+ досліджень було проведено з жовтня в Україні на 21 рідкісне захворювання для новонароджених

З жовтня в Україні впроваджується розширений неонатальний скринінг – комплексне обстеження новонароджених для виявлення рідкісних вроджених та спадкових генетичних захворювань.
🔬 На сьогодні було проведено вже понад 15 тисяч досліджень на базі двох регіональних центрів неонатального скринінгу – Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та Львівського обласного клінічного перинатального центру.
⏰ Дослідження проводять у перші 48-72 години життя немовляти шляхом взяття та нанесення на спеціальний тест-бланк кількох крапель капілярної крові малюка. Після цього тест-бланки передають на дослідження до лабораторного центру. У разі виявлення ризиків – батьків інформують про загрозу для проведення подальших тестувань для підтвердження або спростування та призначення лікування.
❓Чому це важливо?
👶 Проведення дослідження в перші дні життя дитини дозволяє ще на ранніх етапах виявити ризики рідкісних генетичних захворювань та своєчасно запобігти їх розвитку. Так, дитина зможе своєчасно отримати терапію, завдяки чому надалі не відчувати проявів симптоматики або значно полегшити їх.
💻 Щобільше – автоматизація процесів неонатального скринінгу в електронній системі охорони здоровʼя дозволяє не лише оперативно здійснювати обмін даними між учасниками процесу, але й забезпечувати ефективне планування бюджетних закупівель лікарських засобів для лікування цих рідкісних хвороб.
Попередньо в Україні усі новонароджені безоплатно перевірялися на 4 спадкові хвороби. З жовтня діагностику розширили до можливості виявлення 21 орфанного захворювання, серед яких: муковісцидоз, вроджений гіпотиреоз, спінальна мʼязова атрофія (СМА) та ін.
💊 Щодо останнього – нещодавно в Україні було вперше проведено централізовану закупівлю інноваційного препарату «Еврісді» («Рисдиплам») для лікування дітей, хворих на спінальну м’язову атрофію (СМА). Ліки будуть доступні пацієнтам безоплатно уже в 2023 році.
📌 Нагадаємо, що послуга розширеного неонатального скринінгу безоплатна. Пілотний запуск проєкту стартував у 12 регіонах країни. Наступним кроком планується відкриття регіональних центрів скринінгу у Харкові та Кривому Розі, що дозволить суттєво розширити географію покриття послуги.
Також рекомендуємо
7 Березня 2019

ДП “Електронне здоров’я” повідомляє про успішне проведення тестування адміністративного модуля для аптечних закладів.

До функціоналу, який тестувався, входять функції реєстрації юридичної особи, реєстрації підрозділів, реєстрації користувачів, укладення договорів між аптечним закладом та Національною службою здоров’я України за програмою реімбурсації “Доступні ліки”.

Інформаційні системи, які першими пройшли тестування успішно:

1. “MedCard Plus” (https://mcplus.com.ua/)
Оператор МІС ПП “Технет-Сервіс” (ЄДРПОУ 35246042)

2. “nHealth” (https://ehealth.vikisoft.kiev.ua/)
Оператор МІС ТОВ “РОЯЛ ІНТЕГРАЦІЯ” (ЄДРПОУ 38688685)

Нагадуємо, що тестування та підключення нових систем триває. Якщо ви розробник МІС або АІС та бажаєте підключитися до ЦБД eHealth – надішліть свою пропозицію на [email protected]

22 Грудня 2023

У порівнянні з паперовими медичними картками електронні медичні дані мають більший ступінь захисту. Адже доступ до інформації, що міститься в ЕСОЗ, надається виключно ідентифікованим та автентифікованим користувачам (медичним фахівцям), що мають відповідні права доступу. 

Що передбачає доступ до даних?

– ознайомлення з записом (доступ на читання)

– редагування запису в окремих випадках (доступ на редагування)

До яких даних медичний працівник має доступ без окремого дозволу пацієнта?

Summary 

👉Доступ до всіх медичних даних про пацієнта за виключенням записів, що містять чутливу інформацію, має лікар (сімейний лікар, терапевт, педіатр), якому пацієнт подав декларацію. 

👉Медичні працівники однієї організації мають можливість перегляду медичних записів, що були створені працівниками цього надавача медичних послуг, окрім тих, що містять чутливу інформацію. 

👉Медичні працівники іншої організації мають доступ на перегляд медичних даних, що не створені ними: 

  • Якщо пацієнт звернувся за е-направленням, то медпрацівники зможуть переглянути супровідну інформацію до направлення
  •  Якщо це самозвернення, то перегляд даних може бути виконано виключно за згодою пацієнта.

👉Що стосується чутливих медичних даних – вони підлягають особливим правилам збереження та доступу до них в ЕСОЗ. Доступ до такої документації має тільки автор медичного запису, жоден з інших лікарів, навіть сімейний, такого доступу не мають.

Якщо у процесі лікування виникає потреба в доступі до інших медичних даних, то потрібно здійснити запит на доступ до даних. 

На які медичні записи ви можете отримати доступ?

За умови підтвердження відповідного права лікар має можливість отримати доступ до:

  • епізоду медичної допомоги та відповідних ЕМЗ, що включені в такий епізод
  • плану лікування та відповідних призначень, рецептів/направлень, що створені в плані лікування
  • взаємодії
  • процедури
  • направлення та відповідних ЕМЗ, що дотичні до направлення
  • групи станів/діагнозів та відповідних ЕМЗ, що містять такі станів/діагнози
  • груп послуг та ЕМЗ, що містять посилання на е-направлення з кодами послуг відповідної групи
  • чутливих груп та відповідних ЕМЗ, що містять стани/діагнози або послуги, що належать до таких груп

Також за потреби та згодою пацієнта лікар має можливість отримати доступ відразу до усіх медичних даних пацієнта (за виключенням чутливих даних). 

Крім цього, у лікаря є додаткова опція надати доступ до е-направлення іншому закладу, якщо послуга за направленням може бути виконана тільки в цьому закладі. Прикладом такого випадку є лабораторне дослідження крові новонародженої дитини, яке здійснюється в Регіональному центрі неонатального скринінгу відповідно до направлення закладу, що здійснює медичну допомогу при пологах.

28 Березня 2023

Раді повідомити про початок обміну досвіду між Естонією та Україною задля розвитку eHealth!

З початку березня ми розпочали співпрацю з нашими міжнародними партнерами, яка у майбутньому допоможе у безпечний та контрольований спосіб обмінюватись медичною інформацією між електронними системами охорони здоров’я Естонії та України.
На сьогодні понад 126 000 вимушених переселенців з України прибули до Естонії. А 66 000 із них не планують повертатись до кінця війни.
Загалом понад 44 000 українців уже звернулися за медичною допомогою до медзакладів Естонії, здебільшого — до сімейних лікарів.
Для їх ефективного лікування було б зручно забезпечити доступ лікаря до даних пацієнта за дозволу пацієнта, внесених в Україні.
Це покращить комунікацію лікарів та пацієнтів, а також суттєво зменшить потребу в проведенні додаткових досліджень або діагностики.
Естонські колеги вже приєдналася до транскордонного обміну медичною інформацією про пацієнта та електронним рецептом з боку ЄС.
Також команда ДП «Електронне здоров’я» має великий досвід роботи з даними та впровадженням новітніх рішень у сфері охорони здоров’я.
Дуже раді початку кооперації між Україною та Естонією у питанні обміну даними.
Все буде eHealth!🤝
22 Вересня 2022
У серпні цього року в Україні успішно запрацював е-рецепт на антибіотики. Це перший етап впровадження відпуску рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом.
Втім не єдиний – уже з листопада в Україні електронний рецепт поширюватиметься і на групу наркотичних (психотропних) лікарських засобів. Таким чином, електронний рецепт прийде на заміну спеціальним паперовим рецептурним бланкам рожевого кольору, що використовуються зараз для призначення цієї групи ліків.
Важливо зауважити, що по закінченню перехідного періоду відпуск антибактеріальних препаратів в аптеках буде відбуватися виключно за електронним рецептом лікаря.
Якщо ваш заклад уже працює в електронній системі охорони здоровʼя та здійснює виписування е-рецептів, рекомендуємо розмістити наліпку “Призначаємо ліки за е-рецептом” на інформаційному стенді, дверях кабінету лікаря, у вхідній зоні, помітній для відвідувачів закладу тощо.
Завантажити наліпку для медичного закладу можна за посиланням –
Якщо ваша аптека відпускає ліки за е-рецептом, рекомендуємо розмістити наліпку “Відпускаємо ліки за е-рецептом” у вхідній зоні аптеки, помітній для відвідувачів. Так, пацієнт зможе легше та швидше знайти аптеку, яка відпускає ліки за е-рецептом.
Завантажити наліпку для аптеки можна за посиланням –
Рекомендовані вимоги до друку:
🔷 Розмір зображення: 180х280 мм
🔷 Технологія друку: цифровий друк, вирізка по контуру
🔷 Назва плівки для друку: Самоклеюча біла плівка
🔷 Розміщення наліпки: на зовнішній частині вхідної групи, на вітрині, інформаційному стенді тощо
🔷 Спосіб нанесення наліпки: на знежирену поверхню
Якщо у вас є додаткові питання, що стосуються призначення антибіотиків за е-рецептом, ви можете звернутися до контакт-центру за коротким номером 1677 (гілка «7»). Оператори підтримки проконсультують вас та допоможуть у вирішенні ваших питань.