У педіатрів з’явилася можливість переглядати результати неонатального скринінгу та щеплень новонароджених

Після впроваджених змін в ЕСОЗ у педіатрів з’явилася можливість переглянути діагностичний звіт про результати неонатального скринінгу новонароджених дітей, а також інформацію про щеплення, проведені у пологовому будинку. 

Це стало можливим після відповідних оновлень в системі, коли створені електронні медичні записи про неідентифікованого/ідентифікованого пацієнта об’єднали в єдиний запис.

Так, у пологовому будинку новонароджену дитину реєструють в ЕСОЗ як неідентифікованого пацієнта, і в його електронну медичну картку вносять результати проведеного неонатального скринінгу та щеплень в пологовому будинку.

Після видачі свідоцтва про народження дитину реєструють як ідентифікованого пацієнта, і відповідно об’єднують із раніше створеною карткою неідентифікованого пацієнта.

Відтак, у педіатрів з’являється можливість переглянути медичні дані про результати скринінгу. Така інформація доступна в розділі приєднаних записів. Зауважимо, що назва функціональності може відрізнятися залежно від реалізації інтерфейсу кожної МІС.

Зазначимо, що обов’язок інформувати батьків про результати дослідження покладений на регіональний центр скринінгу. При цьому з батьками зв’язуються лише у випадку підозри на орфанне захворювання.

Зазвичай це відбувається в найкоротший термін з моменту отримання результатів, але не пізніше місяця з моменту забору крові. Якщо впродовж зазначеного терміну повідомлень не було, це означає, що дитина здорова. 

За необхідності педіатри можуть переглянути результати неонатального скринінгу (як негативні, так і позитивні), проведеного немовлятам у пологовому стаціонарі, а також  переглянути, які щеплення провели новонародженому у пологовому будинку та інші медичні записи за потреби. 

Нагадаємо: лікар первинної медичної допомоги з активною декларацією з пацієнтом може повноцінно переглядати медичні дані пацієнта, навіть якщо деякі з них були створені на інші записи про пацієнта (як для ідентифікованого, так і для неідентифікованого).

Усі інші лікарі можуть переглянути такі записи за умови отримання дозволу на доступ (approval) на пацієнта. 

Можливість перегляду повних медичних даних за цими правилами буде доступною за умови, якщо неідентифікованого/ідентифікованого пацієнта було звʼязано з основним записом про пацієнта. 

Також рекомендуємо
8 Жовтня 2021
В умовах боротьби з пандемією телемедичні технології набувають принципово нового значення та потребують всебічного застосування в практичній діяльності лікарів, науковців та освітян. Якщо до пандемії телемедицина вирішувала завдання, які наближали пацієнтів до лікарів, то зараз до основних завдань додалися – безпечна комунікація між пацієнтами та медичними працівниками та доступ до медичних послуг у безпечний спосіб.
Саме тому Міністерство охорони здоров’я України започатковує проєкт з розвитку телемедицини та телемедичних технологій.
Учора відбулась Установча зустріч щодо започаткування телемедицини в межах розвитку електронної охорони здоров’я України, в якій взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України, ДП “Електронне здоров’я”, “Центру громадського здоров’я”, Асоціації eHealth в Україні, а також представники USAID та проєкту LHSS.
💻 “Телемедичні технології необхідно розглядати, як невід’ємну складову тих діджітал-інструментів, які ми зараз впроваджуємо в системі охорони здоров’я та адаптувати їх у eHealth”, – зазначила Марія Карчевич, заступник Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.
💻 Дмитро Самофалов – т.в.о. Глави Національної служби здоров’я України поділився досвідом розбудови телемедичних мереж в регіонах України та резюмував: “Ще до пандемії впроваджені телемедичні технології підтвердили свою ефективність у лікуванні серцево-судинних хвороб. Так, у Одеській області показники інфарктів поза терапевтичним вікном знизилися майже удвічі, а також покращилася якість лікування інфарктів у цілому. Безумовно, телемедичні центри показали дуже високі результати і вже під час пандемії. Питання включення телемедичних мереж і їх входження в Програму медичних гарантій як одного з компонентів – важлива умова для досягнення універсального покриття медичними послугами”.
🖥 “Без телемедицини сучасні електронні медичні послуги не є повноцінними і такими, що відповідають світовим стандартам eHealth. Адже світова практика на прикладі панемії COVID-19 доводить, що це дійсно ефективний інструмент в профілактиці, діагностиці та лікуванні пацієнтів. Це синергія технологій та медичної допомоги, яка сприяє створенню нової якості медичних послуг. Електронна охорона здоров’я України уже сьогодні дозволяє застосовувати телемедичні сервіси, які надалі тільки набуватимуть популярності. Оскільки це зручно та корисно для пацієнтів і лікарів”,- Vadym Terentyuk, начальник відділу управління проєктами та програмами ДП “Електронне здоров’я”.
EZdorovya висловлює подяку учасникам зустрічі, які беруть участь у якісній розбудові електронної охорони здоров’я та готові впроваджувати телемедичні сервіси в Україні, що дозволить збільшити ефективність та доступність медичних послуг для всіх громадян.
1 Листопада 2022
Від сьогодні відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів почав здійснюватися за електронним рецептом.
Мова йде про лікарські засоби, обіг яких є суворо обмеженим на державному рівні. Нині ці препарати можна придбати в аптеці виключно за рецептом на спеціальному бланку форми № 3.
У медичній практиці ці ліки застосовуються зокрема і для знеболення больових симптомів у пацієнтів, які проходять складне лікування – при онкологічних захворюваннях, тяжких травмах, серцево-судинних захворюваннях, а також при наданні паліативної допомоги.
Отримати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб можна на прийомі в лікаря, що відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст – хірург, онколог чи невролог. Втім, якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ або є технічні складнощі, пов’язані з відсутністю електроенергії тощо, на перехідному періоді він зможе виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку.
Для отримання е-рецепта потрібно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоровʼя. Проте зауважимо, що для отримання е-рецепта не обовʼязково мати декларацію з сімейним лікарем.
З випискою електронного рецепта пацієнту надійде смс із номером електронного рецепта та унікальним кодом підтвердження, які необхідно повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів, призначених за рецептом. Термін дії такого рецепта становить 10 днів від дня його виписування.
Отримати наркотичний лікарський препарат за рецептом як і раніше можна в тій аптеці, яка має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.
1 Березня 2024

29 лютого 2024 року набуває чинності оновлений Перелік лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Наказ вводить в дію новий перелік лікарських засобів і медвиробів, які підлягають реімбурсації.

Згідно з нововведенням на сьогодні оновлений перелік реімбурсації включає 43 найменування тест-смужок для глюкометрів, вартість яких підлягає повному чи частковому відшкодуванню. У жовтні 2023 реєстр містив лише 23 найменування тест-смужок.

Ще одна зміна – виписування та погашення рецептів на тест-смужки відбуватиметься за новою назвою відповідно до постанови КМУ від 22 грудня 2023 р. № 1394 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2024 році».

Відтепер згідно зі змінами виписування рецептів на тест-смужки з 29 лютого поточного року відбуватиметься за назвою «Глюкоза IVD (діагностика in vitro), реагент».

Дія попереднього реєстру закінчується, тому лікарі не зможуть виписувати електронний рецепт на тест-смужки за попередньою назвою – вона буде недоступною для вибору в медичній інформаційній системі (МІС).

При цьому протягом 30 календарних днів аптеки можуть погашати рецепти за попередньою назвою «Тест-смужки для визначення рівня глюкози для індивідуального глюкометра» в межах попереднього реєстру. Національна служба здоровʼя України оплачує такі рецепти за стандартною процедурою в межах укладених договорів.

Пацієнти зможуть погасити чинні рецепти, які отримали до 29.02.24 р. протягом 30 календарних днів. Після цього терміну рецепти будуть недійсними для погашення.

Нагадаємо, українці вже отримали понад мільйон тест-смужок за програмою реімбурсації.

9 Січня 2023
Для пошуку інформації стосовно послуг за програмою медичних гарантій можна використовувати дашборди НСЗУ Національна служба здоров’я Україниhttps://edata.e-health.gov.ua/e-data
📲 Щоб дізнатися, які медичні послуги надає конкретний медзаклад безоплатно за договором із НСЗУ введіть на сайті НСЗУ потрібну вам область або населений пункт та групу послуг. На сторінці відобразяться лікарні, які відповідають введеним критеріям.
💻 Наприклад, щоб знайти всі лікарні, які лікують пацієнтів з інсультом, – оберіть область та в полі «Група послуг» почніть вводити слово «інсульт» – дашборд запропонує обрати пакет «Медична допомога при гострому мозковому інсульті». На сторінці відобразиться перелік медзакладів, де можна отримати лікування при інсульті безоплатно, а також їх контактні дані.
🏥 Також ви можете на сайті дізнатись інформацію з:
🤳Електронної карти місць надання первинної медичної допомоги – https://cutt.ly/W03QbsU
🤳 Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів – https://cutt.ly/A03Qmco