COVID-сертифікати: що очікувати

На разі команда впровадження ЕСОЗ продовжує роботу над функціоналом, що дозволить українським лікарям вносити до електронної системи охорони здоровʼя дані про вакцинацію, що була проведена за кордоном.
📍Майбутній функціонал дозволить усім українцям, що отримали вакцинацію за кордоном, отримати COVID-сертифікат про вакцинацію в застосунку Дія.
Уже сформована необхідна нормативно-правова база та триває технічне доопрацювання перед впровадженням необхідного функціоналу.
Нагадуємо:
– З 5-го квітня 2022 року урядом було прийнято рішення щодо продовження терміну відображення COVID-сертифікатів в “Дії” – 545 днів від дати щеплення. Це дозволить українцям, які перебувають за кордоном, підтвердити наявність щеплення і завершити курс вакцинації за потреби.
– Не забувайте про обов’язкову вакцинацію. Усі українці, які перебувають у безпечному місці, можуть отримати щеплення у наступних пунктах –
Також рекомендуємо
26 Серпня 2022
В Україні спрощується доступ до необхідних лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань, а також додатково посилюється контроль за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.
🔹Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбудеться в листопаді цього року.
🔹Також передбачається перехідний період для медичних закладів. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами. А в разі відсутності підключення до ЕСОЗ – за паперовими з використанням спеціальних рецептурних бланків форми №3.
🔹Водночас для відпуску таких препаратів за е-рецептом аптечні заклади, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ.
🔹Так, із випискою електронного рецепта пацієнту надходитиме смс із номером рецепта та унікальним кодом погашення, які він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів, призначених рецептом.
🔹Таким чином, з листопада в Україні запрацює другий етап впровадження електронного рецепта на відпуск рецептурних препаратів. Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати – очікується в 2023 році.
22 Грудня 2023

У порівнянні з паперовими медичними картками електронні медичні дані мають більший ступінь захисту. Адже доступ до інформації, що міститься в ЕСОЗ, надається виключно ідентифікованим та автентифікованим користувачам (медичним фахівцям), що мають відповідні права доступу. 

Що передбачає доступ до даних?

– ознайомлення з записом (доступ на читання)

– редагування запису в окремих випадках (доступ на редагування)

До яких даних медичний працівник має доступ без окремого дозволу пацієнта?

Summary 

👉Доступ до всіх медичних даних про пацієнта за виключенням записів, що містять чутливу інформацію, має лікар (сімейний лікар, терапевт, педіатр), якому пацієнт подав декларацію. 

👉Медичні працівники однієї організації мають можливість перегляду медичних записів, що були створені працівниками цього надавача медичних послуг, окрім тих, що містять чутливу інформацію. 

👉Медичні працівники іншої організації мають доступ на перегляд медичних даних, що не створені ними: 

  • Якщо пацієнт звернувся за е-направленням, то медпрацівники зможуть переглянути супровідну інформацію до направлення
  •  Якщо це самозвернення, то перегляд даних може бути виконано виключно за згодою пацієнта.

👉Що стосується чутливих медичних даних – вони підлягають особливим правилам збереження та доступу до них в ЕСОЗ. Доступ до такої документації має тільки автор медичного запису, жоден з інших лікарів, навіть сімейний, такого доступу не мають.

Якщо у процесі лікування виникає потреба в доступі до інших медичних даних, то потрібно здійснити запит на доступ до даних. 

На які медичні записи ви можете отримати доступ?

За умови підтвердження відповідного права лікар має можливість отримати доступ до:

  • епізоду медичної допомоги та відповідних ЕМЗ, що включені в такий епізод
  • плану лікування та відповідних призначень, рецептів/направлень, що створені в плані лікування
  • взаємодії
  • процедури
  • направлення та відповідних ЕМЗ, що дотичні до направлення
  • групи станів/діагнозів та відповідних ЕМЗ, що містять такі станів/діагнози
  • груп послуг та ЕМЗ, що містять посилання на е-направлення з кодами послуг відповідної групи
  • чутливих груп та відповідних ЕМЗ, що містять стани/діагнози або послуги, що належать до таких груп

Також за потреби та згодою пацієнта лікар має можливість отримати доступ відразу до усіх медичних даних пацієнта (за виключенням чутливих даних). 

Крім цього, у лікаря є додаткова опція надати доступ до е-направлення іншому закладу, якщо послуга за направленням може бути виконана тільки в цьому закладі. Прикладом такого випадку є лабораторне дослідження крові новонародженої дитини, яке здійснюється в Регіональному центрі неонатального скринінгу відповідно до направлення закладу, що здійснює медичну допомогу при пологах.

7 Травня 2024

Електронна система охорони здоровʼя (ЕСОЗ) – національна інформаційна система, яка зберігає медичні дані про здоровʼя пацієнтів у єдиному місці. 

ЕСОЗ складається з центральної бази даних та медичних інформаційних систем (МІС).

Центральна база даних ЕСОЗ зокрема містить реєстри даних. Серед таких реєстрів – реєстр пацієнтів, реєстр медичних записів, реєстр медичних висновків та інші.

Медичні фахівці, фармацевти та лаборанти можуть працювати з ЦБД тільки через МІС – медичну інформаційну систему.

Що таке МІС?

Медичні інформаційні системи – це інформаційно-комунікаційні системи, які дозволяють лікарням, лабораторіям та аптекам автоматизувати свою роботу та взаємодіяти з центральною базою даних ЕСОЗ.

За допомогою МІС медики можуть додавати, переглядати та обмінюватися інформацією в центральній базі даних ЕСОЗ. А фармацевти – переглядати дані по електронних рецептах та погашати їх. Завдяки цьому пацієнти можуть користуватися електронними рецептами, е-направлення та іншими цифровими сервісами.

Поза інструментами для взаємодії з ЕСОЗ розробники МІС також створюють додаткові сервіси для закладів охорони здоров’я. Наприклад, це може бути бухгалтерський модуль, система обліку запасів ліків, або ж відома багатьом – система запису на прийом до лікаря.

Зауважимо, що на сьогодні МІС орієнтовані на надання послуг переважно для закладів охорони здоровʼя, медичних фахівців та жодна з них ще не має власних пацієнтських інтерфейсів, які б взаємодіяли з ЦБД ЕСОЗ та перевірялися державою. 

На сьогодні до ЕСОЗ приєднано понад 35 медичних інформаційних систем, які розроблено провідними українськими ІТ-компаніями. 

Усі без винятку МІС, які взаємодіють з центральною базою даних ЕСОЗ, проходять тестування на відповідність технічним вимогам, зокрема і з питань безпеки, які встановлює та перевіряє держава.  

Ознайомитися з повним переліком МІС можна на сайті електронної системи охорони здоровʼя.

17 Квітня 2023

З метою ранньої діагностики та своєчасного призначення ефективного лікування в Україні від жовтня 2022 року впроваджується система розширеного неонатального скринінгу новонароджених. Мета дослідження — комплексна діагностика рідкісних генетичних захворювань у перші дні життя дитини.

За цей час було проведено понад 50 тисяч досліджень на базі регіональних центрів неонатального скринінгу, з них понад 27 тис. – Львівським регіональним центром та близько 24 тис. — Київським регіональним центром. Це сучасні високотехнологічні лабораторії, оснащені спеціальним новітнім обладнанням та лабораторними інформаційними системами.

Увесь процес скринінгу супроводжується в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Це дозволяє оперативно обмінюватися інформацією про дослідження на різних етапах його проведення.