На платформі Академії НСЗУ оновлено курс “Особливості створення електронного рецепта”

До уваги лікарів!
Нещодавно на платформі Академії НСЗУ було оновлено курс “Особливості створення електронного рецепта”.
Цей курс було оновлено у зв’язку з розширенням функціоналу виписування е-рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.
НАВЧАННЯ ВАЖЛИВО ПРОЙТИ:
🔹 лікарям первинної медичної допомоги;
🔹 лікарям спеціалізованої медичної допомоги;
🔹 всім лікарям, які здійснюють призначення рецептурних лікарських засобів пацієнтам.
✔Для тих, хто ще не проходив навчання – реєструйтеся вже зараз за посиланням –
✔Для тих, хто вже проходив курс по е-рецепту на антибіотики – ознайомтеся з оновленнями –
💡 Курс “Особливості створення електронного рецепта” зареєстровано у Системі БПР (кількість балів за курсом: 10 БПРЛ).
Курс розроблений командою НСЗУ Національна служба здоров’я України та ДП «Електронне здоров’я» за підтримки Міністерство охорони здоров’я України.
Також рекомендуємо
2 Вересня 2022
1. Який термін погашення рецепта на антибіотики?
Термін дії електронного та паперового рецепта на антибіотики становить 30 днів.
2. Чи діє електронний рецепт на антибіотики за кордоном?
Ні, електронний рецепт на антибіотики діє виключно в межах України.
3. Чи у всіх аптеках можна погасити електронний рецепт?
Під час перехідного періоду ви можете придбати антибактеріальний препарат за рецептом у будь-якій аптеці, незалежно від того чи підключена аптека до електронної системи охорони здоровʼя. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку фармацевту.
4. Чи можна придбати ліки за паперовим рецептом?
Так, під час перехідного періоду лікарі, які поки не працюють з електронною системою охорони здоровʼя, можуть виписувати паперові рецепти на спеціальному рецептурному бланку форми ф-1. Як і інформаційна довідка, паперовий рецепт має бути засвідчений особистим підписом та печаткою лікаря.
5. Чи можна за електронним рецептом придбати аналог ліків, які призначив лікар?
Лікар виписує електронний рецепт на антибіотик за міжнародною непатентованою назвою препарату, тобто «дієвою речовиною». Фармацевт під час погашення рецепта перевірить рецепт та запропонує пацієнтові наявні препарати зі вказаною дієвою речовиною. Так пацієнт має можливість самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу.
6. Чи може лікар-стоматолог виписати мені електронний рецепт на антибіотик?
Так, технічна можливість виписки електронного рецепта на антибіотики доступна як лікарям первинної, так і спеціалізованої й високоспеціалізованої медичної допомоги усіх форм власності – як державних, комунальних, так і приватних закладів. Головна умова – лікар має працювати в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо лікар поки не працює в ЕСОЗ, то випише вам паперовий рецепт.
8 Грудня 2023

Електронна система охорони здоровʼя забезпечує надійне зберігання даних, адже існує багато випадків, коли через безжальні та злочинні атаки ворога була втрачена медична документація пацієнта, яка раніше зберігалася на паперових носіях вдома чи у медичних закладах. 

Саме тому важливо вносити дані про вакцинацію в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ), оскільки це гарантує їх цілісність та збереження. До того ж актуальні та оперативні дані про вакцинацію є основою для забезпечення ефективного реагування та прийняття клінічних та управлінських рішень.

І хоча сьогодні в Україні через завершення карантинних обмежень використання та наявність COVID-сертифіката не є обов’язковими, вакцинація проти COVID-19 залишається ефективним методом запобігти ускладненням у разі хвороби.

На сьогодні в ЕСОЗ внесено понад 67 млн записів про вакцинацію. Це дані як про вакцинацію проти COVID-19, так і про щеплення за національним календарем та інші. Вони стосуються не лише проведеної вакцинації, а й вакцинації, яка не відбулася, або ж обліку щеплень, які проводилися в минулому.

Якщо ви перебували за кордоном і робили щеплення там, потрібно звернутися до сімейного лікаря з документом, що посвідчує особу, та іноземним документом, який підтверджує вакцинацію. Всі дані про вакцинацію важливо вносити до ЕСОЗ.

Цифровізація системи охорони здоров’я забезпечує можливість надійно зберігати медичну документацію пацієнтів в ЕСОЗ. Крім даних про щеплення, в електронному вигляді зберігаються дані про обстеження, лікування, оперативне та стаціонарне втручання тощо.

Нагадаємо, що з травня 2022 року для медичних сестер та братів доступна можливість вносити дані про вакцинацію пацієнтів в електронну систему охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Це стосується як проведеної вакцинації, так і вакцинації, яка не відбулася, або ж обліку щеплень, які проводилися в минулому.

22 Грудня 2020
❗До уваги розробників медичних інформаційних систем❗
📌 eHealth припиняє підтримку Internet Explorer 11.
У зв’язку з заявою компанії Microsoft про припинення підтримки браузера Internet Explorer 11-
Команда eHealth інформує, що з наступного оновлення (v.8.19.12) система eHealth перестане допускати авторизаційні запити надіслані до центрального компоненту через браузер Internet Explorer 11.
📌 Технічна команда eHealth рекомендує МІС, що допускають використання Internet Explorer 11 вжити відповідних заходів та надати користувачам альтернативні IЕ11 рішення для роботи в системі eHealth.
5 Травня 2022

Під час воєнного стану Міністерство охорони здоровʼя спростило процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН) вагітним жінкам, які вимушено залишили територію країни. Відтепер це можна зробити без особистого прийому у лікаря.
Алгоритм отримання електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність складається з 3 кроків:
1) Жінка першочергово має сконтактувати зі своїм лікуючим лікарем та заявити про бажання отримати МВТН віддалено.
2) Виписати віддалений МВТН може й інший лікар, якщо ви втратили звʼязок зі своїм лікуючим спеціалістом. Для цього вам потрібно надати медичні записи, що підтверджують вагітність та лікування.
3) Лікар перевірить медичні записи та сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність, що є основою для формування електронного лікарняного.
☎️ У разі запитань можете звернутись на гарячу лінію Міністерства охорони здоровʼя України за номером 0 800 60 20 19.