Потурбуйтесь про себе змолоду.

Потурбуйтесь про себе змолоду.
10 листопада – відзначають Всесвітній день молоді.
Потурбуйтесь і ви про себе змолоду. В першу чергу турбота проявляється у піклуванні про здоров’я.
Установіть для себе додатки для перевірки показників здоров’я, регулярно слідкуйте за ними та покращуйте.
🔵 Instant Heart Rate
Додаток, за допомогою якого ви легко зможете виміряти пульс. Для цього достатньо прикласти до камери палець та зачекайте 10 секунд. Діаграма в режимі реального часу відображатиме кожне серцебиття, щоб ви могли стежити за своїм здоров’ям та фізичною формою. Додаток постійно проходить перевірку тренерами й лікарями.
Завантажити можна за посиланням –
🔵Моя спина
Мобільний додаток «Моя спина» – це комплекс вправ для зміцнення м’язового корсету спини та хребта. Кожне тренування можна переглянути у відеопрезентації з додатковим коротким описом. Вправи допоможуть запобігти біль у спині і поперековому відділі.
Завантажити можна за посиланням –
🔵Eye Care Plus
Завантажуйте мобільний додаток Eye Care Plus та за допомогою підбірки розминок для очей зможете розслабити втомлені очі, покращити периферійний зір та покращити швидкість фокусування очей. У програмі є 3 мільйони інсталяцій, що є першим додатком для тестування та перевірки очей на мобільних пристроях.
Завантажити можна за посиланням –
🔵Text Neck
Додаток Text Neck підібрав для вас комплекс вправ для шиї та спини. Вправи підібрані для тих, хто багато часу проводить за комп’ютером.
Завантажити можна за посиланням –
Також рекомендуємо
27 Серпня 2024

СМС-повідомлення від ЕСОЗ – це найбільш поширений варіант підтвердження дії чи інформування в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). 

Перше смс-повідомлення від ЕСОЗ пацієнт отримує при реєстрації у системі або при поданні декларації лікарю “первинки”. Надалі за фактом наступних звернень до надавачів медичних послуг можуть надходити повідомлення, наприклад, про е-направлення, е-рецепт, МВТН тощо. 

Сьогодні детальніше розглянемо, у яких випадках надходять смс-повідомлення від ЕСОЗ, що вони означають та що робити, якщо повідомлення не надходять?

Які смс-повідомлення надходять від ЕСОЗ?

👉Всі СМС-повідомлення від ЕСОЗ надсилаються виключно від імені “E-health”.

➡️СМС-повідомлення від ЕСОЗ при реєстрації пацієнта в системі або оновленні персональних даних

СМС-повідомлення від E-health надходять пацієнтам, зареєстрованим у системі. Наразі реєстрація пацієнтів виконується виключно медиками. Однак невдовзі в Україні запрацює особистий кабінет пацієнта, завдяки якому пацієнти зможуть обрати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра та самостійно подати йому декларацію онлайн.

Перше повідомленням надходить під час реєстрації і містить 4-значний код, називаючи який пацієнт підтверджує лікарю правильність реєстраційних даних та приналежність номеру телефона пацієнтові.

Також при реєстрації в ЕСОЗ пацієнт обирає один із методів автентифікації в системі – за документами, через законного представника або за номером телефону. При виборі останнього варіанту сповіщення від ЕСОЗ будуть надходити саме на цей номер телефону. 

➡️СМС-повідомлення від ЕСОЗ при поданні декларації лікарю

Коли пацієнт подає декларацію сімейному лікарю, йому також на телефон надійде повідомлення з кодом підтвердження. Називаючи одноразовий чотиризначний код з повідомлення, пацієнт схвалює подання декларації з лікарем. 

Подання декларації в ЕСОЗ відбувається виключно за особистої присутності пацієнта після її власноручного підписання.

☝️Лікарі не телефонують пацієнтам з метою дізнатись код,  пацієнт особисто називає його лікарю.

☝️Не повідомляйте код, вказаний у смс невідомим особам, що вам телефонують.

➡️СМС-повідомлення від ЕСОЗ при отриманні е-направлення

Пацієнт також отримує повідомлення від ЕСОЗ з номером е-направлення. Так, якщо наприклад, лікар-кардіолог призначає консультацію лікаря-невролога чи лікаря-ендокринолога, після формування е-направлення та якщо в пацієнта зазначено номер телефону при реєстрації – йому у повідомленні надходить 16-значний номер направлення в форматі “Ваше направлення: 6495-7332-1362-2361”. 

З цим е-направленням пацієнт може звернутися у будь-який медзаклад та до будь-якого медичного спеціаліста відповідного профілю на власний вибір відповідно до призначення. 

☝️Номер е-направлення, яке прийшло в повідомленні від ЕСОЗ, пацієнт називає в реєстратурі обраного медзакладу або лікарю безпосередньо під час запису або перед прийомом. 

☝️Виконавець е-направлення не має права вимагати паперову памʼятку про е-направлення. Вся необхідна інформація може бути отримана за номером е-направлення.

Зауважимо, що е-направлення дає можливість отримати медпослуги безоплатно у закладах, які мають укладені договори з НСЗУ за відповідним пакетом послуг Програми медичних гарантій. 

➡️СМС-повідомлення від ЕСОЗ при виписуванні е-рецепта

Частина лікарських засобів відпускається в аптеках лише при наявності е-рецепту. Цей медичний цифровий документ створює лікар, а пацієнту на номер телефону надходить смс-повідомлення від ЕСОЗ з номером е-рецепта та кодом погашення для отримання ліків в аптеці. У повідомленні зазначається: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». 

Пацієнт повідомляє номер е-рецепту фармацевту, за яким він здійснює пошук необхідного лікарського засобу. Якщо відповідні ліки є в аптеці у необхідній кількості, та торгова назва і її вартість влаштовують пацієнта, то він надає фармацевту код підтвердження для відпуску ліків. 

Е-рецепт у деяких випадках можна отримати дистанційно без візиту до лікаря, а пацієнтові прийде СМС-повідомлення з новим номером е-рецепту.

➡️СМС-повідомлення від ЕСОЗ з кодом підтвердження згоди на доступ до медичних даних

Маючи зазначений номер телефону в системі – пацієнт може управляти доступом до власних медичних даних. Так, якщо у лікаря відсутній доступ, він сформує запит на перегляд певних даних.

Пацієнту надходить смс-повідомлення від ЕСОЗ з 4-значним кодом підтвердження доступу. Лікар зможе переглянути дані пацієнта лише після введення цього коду в систему. 

Таким чином саме пацієнт керує доступом до своїх медичних даних, зокрема, чутливих і при потребі може відкликати свою згоду на доступ

💡Що робити, якщо повідомлення від ЕСОЗ раніше надходили, а тепер – ні? 

Зверніть увагу, що смс-повідомлення від ЕСОЗ будуть надходити на той номер телефону, який ви вказали при реєстрації в ЕСОЗ. Якщо ви змінили цей номер, то потрібно відповідні зміни внести і в системі, вказавши актуальний номер телефону. 

В залежності від того, чи маєте ви доступ до старого номеру телефону, оновити дані в ЕСОЗ можна або через сімейного лікаря чи будь-якого іншого лікаря, або ж через НСЗУ. Детальніше про те, як змінити номер телефону в ЕСОЗ за посиланням.

💡Що робити, якщо надходять повідомлення від ЕСОЗ, але до лікаря ви не зверталися? 

Якщо Вам прийшла смс, а до лікаря Ви не звертались, швидше за все лікар допустився помилки. Могло статися так, що при введенні номеру телефону лікар помилився і вказав комбінацію, яка співпадає із вашим номером. 

Варто з’ясувати, хто виписує ці направлення. Таку інформацію можна знайти у вашому пацієнтському кабінеті в медичній інформаційній системі (МІС), якою користується медзаклад, де ви укладали декларацію із сімейним лікарем.

Що рекомендовано зробити:

1️⃣Зверніться до сімейного лікаря і попросіть його переглянути в пацієнтському кабінеті в МІС інформацію про візити, яких не було.

2️⃣Звернутися до медзакладу, де вказаний візит. Головний лікар зобовʼязаний зʼясувати, з яких причин такий запис був внесений та забезпечити його позначення у системі як “помилковий”

3️⃣Або ж ви можете звернутися до Національної служби здоровʼя України з офіційною скаргою через форму у розділі “Громадянам” на сайті НСЗУ або за телефоном 16-77.

Зверніть увагу! смс-повідомлення від ЕСОЗ з номером е-направлень, номером МВТН, номером е-рецептів та кодів їх погашення надходять на той номер телефону, який вказаний в Реєстрі пацієнтів. Номер телефону – це зручний канал отримання сповіщень від ЕСОЗ. Тому рекомендуємо при реєстрації в системі обирати метод авторизації “за номером телефону”. 

Стежте за його актуальність і якщо змінюєте, відразу оновлюйте і в ЕСОЗ. За наявності номеру телефону пацієнт зможе не лише самостійно управляти доступом до своїх медичних та чутливих даних, але й буде в курсі щодо дій з такими даними. Якщо хтось захоче отримати доступ до даних пацієнта, то без 4-значного коду з СМС такий доступ не буде видано або ж якщо хтось створить пацієнту е-направлення, то система оперативно його про це повідомить. 

13 Червня 2022
Підготували актуальну підбірку онлайн – заходів для лікарів:
🧩 Львівська бізнес-школа запускає серію вебінарів «Адаптація медцентрів в часи війни». В рамках цього проєкту відбудеться серія вебінарів з експертами, які допоможуть медичним закладам адаптувати та налагодити свої процеси в умовах воєнного стану. Перша онлайн-зустріч відбудеться уже в цю середу. Детальніше за посиланням: https://lvbs.top/mjw
🧩 Онлайн-дискусія: “Як працюють лікарі поблизу лінії зіткнення” від Українського центру охорони здоровʼя. У дискусії обговорять: як змінилася робота лікарень, які працюють поблизу ліній зіткнення? Які найбільші складнощі у роботі? Як це — працювати в лікарні, яка перебувала в окупації? Участь безкоштовна за умови реєстрації за посиланням:
🧩 Інформаційний проєкт Національної служби здоровʼя України “Як діяти, коли …” Рекомендуємо доєднатися до ефірів лікарям, які надають первинну медичну допомогу, вузьким спеціалістам, а також лікарям і медичним працівникам, які потребують додаткових роз’яснень, знань та навичок у роботі в умовах війни. Ознайомитись можете за посиланням –
🧩 Радимо короткий анімаційний серіал «Подбати про себе» від команди «Твій сімейний лікар». Тема першої серії: «Що робити, коли не можеш нічого робити?». Режисерка проєкту Анастасія Фалілеєва засновує сюжети роликів на реальних подіях, а прототипом головної героїні обрала себе: зокрема саме в цьому одязі дівчина вирвалась із 11-денної окупації в Ірпені. Дивись тут –
9 Квітня 2022
На час воєнного стану дозволено випуск ліків за електронними та за паперовими рецептами. Якщо лікар має доступність до ЕСОЗ він може виписати електронний рецепт за програмою “Доступні ліки”. У разі відсутності доступу до ЕСОЗ лікар може виписати паперовий рецепт, що завірений підписом та печаткою лікаря.
📌 Українці можуть уточнити усі питання щодо електронних рецептів за програмою «Доступні ліки» через контакт-центр Національної служби здоров’я України за номером 16-77.
Також за номером можна отримати інформацію щодо надання медичної допомоги та роботи медичної системи під час воєнного стану.
Команда впровадження продовжує роботу над технічною реалізацією електронного рецепта на антибіотики за власні кошти пацієнта.
Про терміни запуску е-рецепта на антибіотики та інші рецептурні препарати заклади охорони здоровʼя будуть поінформовані заздалегідь. Також зауважимо, що доступ користувачів до навчальних матеріалів по роботі з новим функціоналом буде забезпечено своєчасно.
📌 Нагадуємо, що основними вимогами для роботи закладів із функціоналом електронного рецепта є: наявність медичної інформаційної системи, реєстрація закладу, його підрозділів та користувачів в ЕСОЗ, ведення електронних медичних записів та наявність кваліфікованого електронного підпису в користувачів.
1 Липня 2022
Протягом воєнного стану українці продовжують отримувати життєво необхідні ліки в межах програми реімбурсації “Доступні ліки”.
На сьогодні в електронній системі охорони здоров’я було виписано понад 45 мільйонів електронних рецептів на препарати у рамках програми реімбурсації.
Обсяг програми реімбурсації залишився незмінним. На сьогодні програма розповсюджується на 401 лікарський засіб: 198 – проти серцево-судинних хвороб; 51 – для лікування діабету ІІ типу; 47 – інсуліни; 27 – для профілактики інсультів та інфарктів; 30 – лікування розладів психіки та поведінки; 27 – проти епілепсії; 16 – для лікування бронхіальної астми; 5 – для лікування нецукрового діабету.
Нагадуємо, щоб отримати ліки за програмою реімбурсації необхідно:
1) Звернутись до сімейного лікаря. Пацієнти можуть отримувати препарати за програмою «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом. Отримати рецепт у паперовому вигляді можна у лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від наявності декларації з ним.
2) Знайти аптеку, яка відпускає ліки за програмою «Доступні ліки» (отримати інформацію про адреси таких аптек у вашому населеному пункті можна, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77).
3) Отримати ліки в аптеці.