Що таке медичні інформаційні системи та які послуги вони надають

Електронна система охорони здоровʼя (ЕСОЗ) – національна інформаційна система, яка зберігає медичні дані про здоровʼя пацієнтів у єдиному місці. 

ЕСОЗ складається з центральної бази даних та медичних інформаційних систем (МІС).

Центральна база даних ЕСОЗ зокрема містить реєстри даних. Серед таких реєстрів – реєстр пацієнтів, реєстр медичних записів, реєстр медичних висновків та інші.

Медичні фахівці, фармацевти та лаборанти можуть працювати з ЦБД тільки через МІС – медичну інформаційну систему.

Що таке МІС?

Медичні інформаційні системи – це інформаційно-комунікаційні системи, які дозволяють лікарням, лабораторіям та аптекам автоматизувати свою роботу та взаємодіяти з центральною базою даних ЕСОЗ.

За допомогою МІС медики можуть додавати, переглядати та обмінюватися інформацією в центральній базі даних ЕСОЗ. А фармацевти – переглядати дані по електронних рецептах та погашати їх. Завдяки цьому пацієнти можуть користуватися електронними рецептами, е-направлення та іншими цифровими сервісами.

Поза інструментами для взаємодії з ЕСОЗ розробники МІС також створюють додаткові сервіси для закладів охорони здоров’я. Наприклад, це може бути бухгалтерський модуль, система обліку запасів ліків, або ж відома багатьом – система запису на прийом до лікаря.

Зауважимо, що на сьогодні МІС орієнтовані на надання послуг переважно для закладів охорони здоровʼя, медичних фахівців та жодна з них ще не має власних пацієнтських інтерфейсів, які б взаємодіяли з ЦБД ЕСОЗ та перевірялися державою. 

На сьогодні до ЕСОЗ приєднано понад 35 медичних інформаційних систем, які розроблено провідними українськими ІТ-компаніями. 

Усі без винятку МІС, які взаємодіють з центральною базою даних ЕСОЗ, проходять тестування на відповідність технічним вимогам, зокрема і з питань безпеки, які встановлює та перевіряє держава.  

Ознайомитися з повним переліком МІС можна на сайті електронної системи охорони здоровʼя.

Також рекомендуємо
21 Грудня 2022

Державне підприємство “Електронне здоров’я”, що відповідно до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411, є  адміністратором центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я (надалі – Адміністратор) повідомляє наступне.

 Відповідно до наказу Адміністратора від 20.12.2022 №76, ураховуючи виявлену невідповідність низки функціональних можливостей МІС актуальним технічним вимогам, прийнято рішення щодо відключення визначеного функціонала медичних інформаційних систем “HealthTech” та “МІТІС “ДНІПРО-МТ”у термін до 20.02.2023 від центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я. 

Обсяг функціональних можливостей, який не відповідає технічним вимогам та буде відключений від ЦБД ЕСОЗ у МІС “HealthTech”:

  • 3.1.2 Вимоги до реєстрації та оновлення НМП, реєстрації керівників НМП;
  • 3.1.3 Вимоги до управління видами та місцями надання послуг НМП;
  • 3.1.7 Вимоги до управління ліцензіями НМП;
  • 3.7.4 Вимоги до статусу верифікації пацієнта;
  • 3.10 Модуль “План лікування”;
  • 3.13 Вимоги до роботи з довідниками, номенклатурами та класифікаторами;
  • 3.15 Вимоги до роботи з клінічними оцінками та категоріями пацієнтів.

Обсяг функціональних можливостей, який не відповідає технічним вимогам та буде відключений від ЦБД ЕСОЗ у МІС “МІТІС “ДНІПРО-МТ””:

  • 3.1.2 Вимоги до реєстрації та оновлення НМП, реєстрації керівників НМП;
  • 3.1.3 Вимоги до управління видами та місцями надання послуг НМП;
  • 3.1.6. Вимоги до перегляду декларацій про вибір лікаря ПМД в НМП ПМД (тип закладу “PRIMARY_CARE”);
  • 3.1.7 Вимоги до управління ліцензіями НМП;
  • 3.2.1. Вимоги до роботи з деклараціями;
  • 3.2.6 Вимоги до функціоналу перевірки та взяття в обробку ЕН НМП;
  • 3.2.7 Вимоги до погашення ЕН лікарем ПМД;
  • 3.7.4 Вимоги до статусу верифікації пацієнта;
  • 3.9 Модуль “Виписування електронного рецепту”;
  • 3.10 Модуль “План лікування”;
  • 3.11.6 Вимоги до роботи з епізодом медичної допомоги; 
  • 3.11.7 Вимоги до роботи із пакетом взаємодії;
  • 3.13 Вимоги до роботи з довідниками, номенклатурами та класифікаторами;
  • 3.15 Вимоги до роботи з клінічними оцінками та категоріями пацієнтів.

Так, у разі зменшення обсягу функціональних можливостей МІС від, якою користуються заклади охорони здоров’я, фізичні особи – підприємці, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (надалі – заклад охорони здоров’я), мають право:

– обрати для роботи в електронній системі охорони здоров’я інший МІС відповідно до алгоритму вибору МІС; 

– розірвати договір з Оператором МІС та/або провести претензійно позовну роботу щодо невиконання, неналежного виконання договору Оператором МІС;

– продовжити співпрацю з МІС у частині функціоналу, що не підключений до ЕСОЗ.

1 Вересня 2023

Безпека даних в електронній системі охорони здоров’я починається з робочого місця лікаря. Час від часу лікарям при авторизації в ЕСОЗ потрібно змінювати пароль. Виникає питання, чому виникає така ситуація? Відповідь проста: усе заради безпеки. Вимога регулярної зміни паролю передбачена на рівні центральної бази даних ЕСОЗ. 

Це є частиною комплексної системи захисту ЕСОЗ, яка забезпечується на організаційному, програмному та апаратному рівнях безпеки.

Тому радимо усім без винятку користувачам дбати про свою кібербезпеку – своєчасно змінювати паролі та забезпечувати надійність та недоступність своїх даних для входу в ЕСОЗ.

ДП “Електронне здоров’я” здійснює комплексні тестування безпеки ЕСОЗ. При цьому наявність атестату відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) МІС – лише частина вимог, які має забезпечувати МІС. 

Крім penetration-тестів (тестів на проникнення), ми перевіряє­мо весь шлях, яким рухається користувач системи, працюючи з даними. Це і норми двохетапної авторизації, використання й зміни паролів та інші інструменти безпеки.

Рекомендації з безпеки для лікарів: 

Рекомендації з безпеки даних в ЕСОЗ для лікарів 

Не передавайте нікому свої логіни і паролі авторизації в МІС та ЕСОЗ

Не зберігайте свої паролі на паперових носіях, в доступному для інших місці, наприклад, в документах на робочому комп’ютері

Вкотре зауважимо, що безпека даних в електронній системі охорони здоров’я починається з робочого місця. Саме тому, подбайте про безпечне сховище для своїх паролів.

Використовуйте сервіси-сховища для безпечного зберігання ваших паролів. Такі сервіси надають безпечне сховище для паролів, а також мають додаткові функції, як от автозаповнення, генерацію надійних паролів, двофакторну аутентифікацію та ін. 

Нікому не передавайте пароль та носій КЕП. Адже кваліфікований електронний підпис забезпечує найвищий рівень довіри до ідентифікаційних даних особи. Передача свого КЕП сторонній особі, котра не має достатньої медичної кваліфікації, може призвести до ризиків та помилок, які є вашою особистою відповідальністю.

Зберігайте свій КЕП на захищених носіях

Залишаючи робоче місце, блокуйте екран ноутбука – Зберігайте всі паперові документи пацієнтів згідно з вимогами законодавства

Використовуйте тільки ліцензійне програмне забезпечення на своєму комп’ютері

Якщо ви забули пароль в ЕСОЗ, пройдіть процедуру відновлення в медичній інформаційній системі.

Не використовуйте пароль “123”, дату свого народження чи прізвище та імʼя.

Переглядайте алгоритм дій, як змінити пароль авторизації в ЕСОЗ.

12 Квітня 2022
Під час воєнного стану не відбувається розподіл територій на відповідні зони за рівнем епідеміологічної небезпеки. Проте це не означає що коронавірус відступив з України. Сьогодні коронавірсна хвороба все ще є нашим другим ворогом.
Під час воєнного стану по всій території країни, як і раніше, рекомендується проводити повний курс вакцинації та дотримуватись протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.
📌 Якщо ви перебуваєте у безпечному населеному пункті, то можете звернутись до пунктів вакцинації та отримати щеплення. Переглянути місця вакцинації можете за посиланням –
📌 Нагадуємо, що при виникненні запитань, ви можете звернутись до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. За даним номером ви також можете дізнатися оновлену інформацію про роботу пунктів вакцинації.
📌 Також з 5-го квітня 2022 року урядом було прийнято рішення щодо подовження терміну відображення COVID-сертифікатів в “Дії” – 545 днів від дати щеплення. Це дозволить українцям, які перебувають за кордоном, підтвердити наявність щеплення і завершити курс вакцинації за потреби.
📌 Варто памʼятати, що сертифікат може не оновитися автоматично. Для цього потрібно повторно надіслати запит у застосунку або на порталі Дії. Так само як ви генерували свій теперішній сертифікат.
10 Листопада 2022
Цифровізація регіонів – важливий складник трансформації України. Попри повномасштабну війну, вона залишається незмінним пріоритетом. Адже це – ключ до покращення життя наших громадян та внесок у майбутнє країни. В умовах війни вона необхідна для забезпечення функціонування інфраструктури надання медичних послуг, покращення кібербезпеки та підтримки економічного фронту загалом.
На платформі Дія.Цифрова освіта з’явився новий освітній серіал для регіональних керівників із цифрової трансформації – заступників голів ОДА з цифровізації, цифрових лідерів та держслужбовців – про регіональну цифрову трансформацію.
Мета освітнього серіалу «Регіональна цифрова трансформація» – надати рекомендації щодо підходів до цифрової трансформації в громадах, а також розповісти про інструменти та технології, які можна використовувати для цифровізації, зокрема сфери охорони здоров’я.
Одна із серій цього серіалу присвячена темі цифрової медицини та змін і пріоритетів, які зараз впроваджуються в цьому напрямі в нашій країні.
Курс містить 18 серій тривалістю 12–20 хвилин, завдяки яким кожен дізнається важливі аспекти впровадження цифрової трансформації на місцях.
Зареєструватись на освітній курс можете за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/…/regional-digital…