В Україні почне діяти цифровізована система реабілітації

Через війну в Україні зростає кількість поранених захисників та захисниць, а також цивільних громадян, які потребують подальшої комплексної реабілітації для відновлення та повернення до повноцінного активного життя.

🦾 Саме тому держава дбає про забезпечення сучасної, доказової та ефективної реабілітації, доступ до якої має бути без бюрократії та зайвих паперів для всіх українців, які цього потребують. Для цього весь процес реабілітації пацієнта уже навесні буде супроводжуватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).
🦾 Передусім, це дозволить зберігати відповідні дані про здоровʼя пацієнта в єдиному місці – електронній картці. Тобто пацієнту більше не знадобиться шукати, збирати та роками зберігати паперові довідки, передбачені в цьому процесі.
🦾 На першому етапі цифровізації лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, а також фізичні терапевти та ерготерапевти будуть вносити всю медичну інформацію про реабілітаційні втручання, результати обстежень та інші необхідні дані до ЕСОЗ. Це дозволить повноцінно та надійно зберігати медичні дані про реабілітацію та стан здоровʼя пацієнта, а електронні інструменти забезпечать прозорість, контрольованість та, що головне, – високу ефективність надання реабілітаційної допомоги.
🦾 Розробка цього функціоналу в ЕСОЗ, зокрема, реалізується в рамках проєкту «Реабілітація травм війни в Україні», що впроваджує БФ «Пацієнти України» за підтримки Швейцарії та Європейського Союзу.
Також рекомендуємо
30 Листопада 2023

Вимога надання паперової копії є недоцільною та порушує Порядок направлення пацієнтів до закладів охорони здоровʼя.  До того ж, це створює додаткові труднощі для пацієнтів та лікарів, які формують е-направлення в ЕСОЗ. 

Нагадаємо алгоритм отримання е-направлення пацієнтом:

Наразі алгоритм отримання електронного направлення пацієнтом такий:

  • лікар вносить запис про направлення до ЕСОЗ;
  • пацієнту приходить смс-повідомлення з номером направлення;
  • за бажанням пацієнта лікар може надати копію запису про направлення у паперовій або електронній формі.

Алгоритм опрацювання направлення: 

  • пацієнт повідомляє номер направлення працівнику медзакладу, який відповідає за реєстрацію звернень пацієнтів або надає запис про направлення в паперовій формі;
  • працівник закладу перевіряє статус направлення в ЕСОЗ та повідомляє пацієнту про можливість отримати послугу за програмою медичних гарантій;
  • далі працівник закладу узгоджує з пацієнтом вибір лікаря, а також дату та час, коли пацієнт може отримати послуги за направленням.

На сьогодні в електронній системі охорони здоровʼя сформовано понад 400 млн електронних направлень. Це один із найпопулярніших цифрових сервісів в українській системі охорони здоровʼя. 

1 Лютого 2022
Минулого тижня відбулася координаційна зустріч за участі представників ВООЗ в Україні, Міністерства охорони здоровʼя, ДП «Електронне здоровʼя», Національної служби здоровʼя та представників медичних інформаційних систем з питань покращення якості даних про вакцинацію.
World Health Organization Ukraine разом з Міністерство охорони здоров’я України за фінансової підтримки Уряду Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії ініціювали проєкт, спрямований на покращення якості внесення даних про вакцинацію від COVID-19 шляхом покращення процесів внесення даних у різних медичних інформаційних системах (МІС), та надання чітких інструкцій щодо функціональності всім медичним працівникам, які беруть участь у цьому процесі.
Доктор Ярно Хабіхт, голова Бюро ВООЗ в Україні, зазначив: «В Україні вакцинація пріоритетних груп населення проводиться з 24 лютого 2021 року, і станом на сьогодні близько 15 мільйонів людей вже повністю вакциновані, країна досягла охоплення майже 35% всього населення. ВООЗ постійно підтримує МОЗ рішеннями на основі даних, включаючи рекомендації, спрямовані на ефективне функціонування електронної системи охорони здоров’я, що дозволить полегшити життя медичним працівникам і пацієнтам».
12 Квітня 2021

Шановні партнери та користувачі ЕСОЗ!

В понеділок 12.04.2021 з 23:00 по вівторок 13.04.2021 01:00 буде недоступний функціонал, пов’язаний з відправкою SMS, у зв’язку з оновленням програмної платформи у провайдера.

Дякуємо за розуміння!

29 Вересня 2022
Понад рік тому відбувся запуск електронних лікарняних. На сьогодні число сформованих документів уже перетнуло позначку в 10 мільйонів.
🔹 Разом із тим в електронній системі охорони здоровʼя було виписано понад 11,6 мільйонів медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких формуються е-лікарняні для понад 4,1 млн пацієнтів.
🔹 Функціоналом успішно скористалися понад 74 тис лікарів з більш ніж 3,8 тисяч медичних закладів.
На сьогодні е-лікарняний – це одна з найпопулярніших електронних послуг в Україні.
Запровадження електронних лікарняних – важливий крок у цифровізації системи охорони здоров’я, який дозволяє мінімізувати корупційні ризики видачі необґрунтованих лікарняних та забезпечує спрощення процесу отримання страхових виплат.
Нагадаємо, що під час воєнного стану було спрощено процедуру оформлення лікарняних для українців, які через російську агресію вимушено переїхали закордон.
Так для оформлення е-лікарняного за певними категоріями непрацездатності пацієнту необхідно сконтактувати зі своїм сімейним чи лікуючим лікарем. Для того, щоб сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність лікар повинен отримати підтвердження підстав про набуття тимчасової непрацездатності пацієнтом. Це може бути довідка чи виписка, де вказаний діагноз.
Детальніше про оформлення е-лікарняного за кордоном: