Важлива інформація для керівників ЗОЗ: Що змінюється у процесі верифікації медичних фахівців?

Верифікація даних медичних працівників – процес, від успішності якого залежить подальша робота медика в ЕСОЗ.

❓Що змінюється у процесі верифікації медичних фахівців – дізнавайтеся у вебінарі “Верифікація даних медичного працівника: нові напрями. Що змінилося?”.

На вебінарі ми поговоримо про:

🔸як здійснюється верифікація даних медиків за новими напрямами

🔸що змінюється та на що варто звернути увагу керівникам та фахівцям з кадрів

🔸поширені питання та відповіді.

🔸топ-помилок, виявлених у ході верифікації

Дата та час вебінару: 1 травня, 16:00 год.

Наші доповідачі:

  • Юлія Мазур – аналітик групи бізнес-аналізу процесів реєстрації/оновлення даних про пацієнта та декларації, ДП «Електронне здоровʼя».
  • Світлана Кривда – заступник директора департаменту – начальник управління ведення реєстрів та актуальності даних ЕСОЗ.

Трансляція відбудеться на: 

🔸Платформі Zoom:  

🔸YouTube каналі eHealth – Україна:  

🔸YouTube каналі НСЗУ:   

❓ Залишайте свої питання у реєстраційній формі, аби саме ваше питання увійшло до вебінару!

Під час блоку «запитання-відповіді» перевага надаватиметься учасникам, які переглядатимуть ефір на платформі Zoom. Запис вебінару буде доступний на платформі YouTube. 

🔥 Ми проводимо вебінари для медичних працівників щомісяця, тож не пропустіть майбутні події та стежте за оновленнями на каналах eHealth! Просимо поширити це повідомлення серед колег та профільних груп!

Також рекомендуємо
22 Грудня 2023

У порівнянні з паперовими медичними картками електронні медичні дані мають більший ступінь захисту. Адже доступ до інформації, що міститься в ЕСОЗ, надається виключно ідентифікованим та автентифікованим користувачам (медичним фахівцям), що мають відповідні права доступу. 

Що передбачає доступ до даних?

– ознайомлення з записом (доступ на читання)

– редагування запису в окремих випадках (доступ на редагування)

До яких даних медичний працівник має доступ без окремого дозволу пацієнта?

Summary 

👉Доступ до всіх медичних даних про пацієнта за виключенням записів, що містять чутливу інформацію, має лікар (сімейний лікар, терапевт, педіатр), якому пацієнт подав декларацію. 

👉Медичні працівники однієї організації мають можливість перегляду медичних записів, що були створені працівниками цього надавача медичних послуг, окрім тих, що містять чутливу інформацію. 

👉Медичні працівники іншої організації мають доступ на перегляд медичних даних, що не створені ними: 

  • Якщо пацієнт звернувся за е-направленням, то медпрацівники зможуть переглянути супровідну інформацію до направлення
  •  Якщо це самозвернення, то перегляд даних може бути виконано виключно за згодою пацієнта.

👉Що стосується чутливих медичних даних – вони підлягають особливим правилам збереження та доступу до них в ЕСОЗ. Доступ до такої документації має тільки автор медичного запису, жоден з інших лікарів, навіть сімейний, такого доступу не мають.

Якщо у процесі лікування виникає потреба в доступі до інших медичних даних, то потрібно здійснити запит на доступ до даних. 

На які медичні записи ви можете отримати доступ?

За умови підтвердження відповідного права лікар має можливість отримати доступ до:

  • епізоду медичної допомоги та відповідних ЕМЗ, що включені в такий епізод
  • плану лікування та відповідних призначень, рецептів/направлень, що створені в плані лікування
  • взаємодії
  • процедури
  • направлення та відповідних ЕМЗ, що дотичні до направлення
  • групи станів/діагнозів та відповідних ЕМЗ, що містять такі станів/діагнози
  • груп послуг та ЕМЗ, що містять посилання на е-направлення з кодами послуг відповідної групи
  • чутливих груп та відповідних ЕМЗ, що містять стани/діагнози або послуги, що належать до таких груп

Також за потреби та згодою пацієнта лікар має можливість отримати доступ відразу до усіх медичних даних пацієнта (за виключенням чутливих даних). 

Крім цього, у лікаря є додаткова опція надати доступ до е-направлення іншому закладу, якщо послуга за направленням може бути виконана тільки в цьому закладі. Прикладом такого випадку є лабораторне дослідження крові новонародженої дитини, яке здійснюється в Регіональному центрі неонатального скринінгу відповідно до направлення закладу, що здійснює медичну допомогу при пологах.

19 Червня 2023

Електронна система охорони здоров’я постійно розвивається, спрощуючи роботу медичним працівникам і покращуючи отримання якісних послуг для пацієнтів. 

Відтепер фахівці реабілітаційних команд будуть вносити інформацію про процедури, призначення, результати реабілітаційних обстежень та інші дані до ЕСОЗ за міжнародною класифікацією МКФ. Це сприятиме більш ефективній та синхронізованій роботі мультидисциплінарної реабілітаційної команди. Таким чином медичні працівники позбавляться від паперової рутини і зможуть обмінюватися даними про відновлення пацієнта у режимі реального часу, як і відстежувати потребу в коригуванні плану реабілітації та змінювати його. 

Також відбулися зміни в обліку призначення медичних послуг при створенні е-направлення. Тепер при його формуванні необхідно буде обирати одиницю виміру послуг, яких потребує пацієнта (“штуки” або “хвилини”). Після реєстрації в ЕСОЗ запису про надану послугу відбувається перерахунок залишку послуг, які доступні за направленням. Зауважимо, що для роботи з тими направленнями, що були створені до оновлення, діють ті правила, що і раніше. Змінити виконавця послуги можна вже безпосередньо при обробці е-направлення. Уже не треба вказувати місце надання послуг. Якщо за е-направленням доступні невикористані послуги, лікар іншого закладу матиме можливість взяти направлення “в роботу” через 24 години. Також доступна можливість погашати е-направлення, яке було створено без зазначення програми. 

Є низка нововведень, які стосуються плану лікування, процедур, клінічної оцінки та електронного рецепту. Так, тепер лікарям заборонено створювати призначення в плані лікування, автором якого є працівник іншого закладу. При цьому створювати рецепти та направлення на основі таких призначень можна (за умови отримання відповідного дозволу). Працівники в межах одного закладу зможуть переглядати план лікування без отримання дозволу на доступ. При цьому для перегляду чутливих даних зберігається той механізм, що і раніше (отримання окремого дозволу від пацієнта).

Раніше при пошуку електронних рецептів не було можливості фільтрувати за періодом їх погашення. Тепер це можливо. У рамках фармацевтичної опіки фармацевт зможе скасувати е-рецепт.

🔗Більш детально ознайомитися зі змінами можна у матеріалах за підсумками вебінару “Електронна система охорони здоровʼя: які зміни у функціоналі системи очікувати лікарям найближчим часом”

🔗Запис трансляції вебінару: Електронна система охорони здоровʼя: які зміни в системі очікувати лікарям найближчим часом 

🔗Розʼяснення. Зміни в ЕСОЗ від 15.06: що змінюється для користувачів

🔗Презентація “Функціональні зміни в ЕСОЗ при обліку призначення медичних послуг”

🔗Презентація “Функціонал обліку реабілітаційних процедур в ЕСОЗ” 

🔗Розʼяснення. Реабілітація в ЕСОЗ: що змінюється для фахівців з реабілітації: Реабілітація в ЕСОЗ. Поширені питання та відповіді 

23 Квітня 2021
Шановні користувачі електронної системи охорони здоров’я!
23.04.2021 в роботі дата-центру, в якому функціонує ЕСОЗ, відбувся технічний збій. Спеціалісти ДП “Електронне здоров’я спільно зі технічною командою НСЗУ успішно відновили працездатність центрального компоненту системи.
Невдовзі обробка запитів буде проходити у звичному режимі.
Перепрошуємо за можливі спричинені труднощі у роботі!
16 Березня 2023
До 31 березня 2023 року всі заклади системи охорони здоровʼ я мають почати працювати в електронній системі охорони здоровʼя – ЕСОЗ.
📌 Ця вимога передбачена Ліцензійними вимогами провадження господарської діяльності з медичної практики та поширюється на всіх субʼєктів господарювання.
📌 Так, цифровізація охорони здоровʼя сприятиме формуванню єдиного медичного простору, у якому вся медична інформація про здоровʼя українців буде зберігатися централізовано та захищено.
📌 Чинними вимогами законодавства передбачено, що установи системи охорони здоровʼя мають вносити в електронному вигляді наступну медичну документацію:
1) медичні висновки про тимчасову непрацездатність;
2) медичні висновки про народження;
3) медичні записи осіб з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 (на період дії карантину, встановленого Кабміном, та протягом 30 днів з дня його скасування);
4) починаючи з квітня 2023 року – записи про рецепти на антибактеріальні, наркотичні (психотропні) та загалом всі рецептурні ЛЗ;
5) медичні записи про взаємодію з пацієнтом, на підставі яких формуються медичні висновки та електронні рецепти;
6) медичні записи, записи про направлення та рецепти щодо надання медичних послуг у рамках ПМГ або іншої програми, що фінансується з держбюджету;
7) медичні записи про направлення з метою проведення розширеного неонатального скринінгу новонароджених;
📌 інформацію про результати реабілітаційного обстеження, реабілітаційні втручання, зміни до медичних записів індивідуального реабілітаційного плану тощо.
📌 Інші медичні записи, не передбачені цим переліком як обовʼязкові, можуть вноситись до ЕСОЗ за рішенням закладу та за згодою пацієнта, отриманою відповідно до вимог Закону України “Про захист персональних даних”.
📌 Водночас повний перехід до цифрового обліку усієї медичної документації буде відбуватися поступово і передбачатиме внесення додаткових змін до інших нормативно-правових актів.