НСЗУ проведе для лікарів вебінар про те, як уникнути неверифікованих пацієнтів в ЕСОЗ

На вебінарі “Верифікація даних пацієнта за ДРФО: запитання та відповіді” представники НСЗУ розкажуть, як відбувається верифікація даних пацієнтів в ЕСОЗ з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків (ДРФО) та нададуть відповіді на поширені запитання.

Щоб отримати відповідь на ваше питання під час вебінару, залиште його у реєстраційній формі

Дата та час вебінару: 27 вересня, 14:00.

🧑‍⚕️ Для кого цей вебінар: для лікарів та керівників медичних закладів первинної ланки, а також лікарів спеціалізованої медичної допомоги.

Трансляція відбудеться на:

🔸Платформі Zoom

🔸YouTube каналі НСЗУ

Нагадаємо, що на сьогодні в ЕСОЗ всього 3,5% пацієнтів потребують оновлення персональних даних. Інформацію про пацієнтів, дані яких за результатом верифікації з ДРФО необхідно оновити, надіслано усім керівникам законтрактованих закладів у їх електронні кабінети в Інформаційній системі НСЗУ на базі SAP.

🔥 Запис вебінару буде доступний на платформі YouTube. Просимо поширити це повідомлення серед колег та профільних груп!

Також рекомендуємо
28 Лютого 2024

Наказом Національної служби здоровʼя від 22.02.2024 №132 затверджена 29 редакція технічних вимог до медичних інформаційних систем для їх підключення до ЦБД ЕСОЗ.

Технічні вимоги – документ, який постійно змінюється та адаптується до оновлень в електронній системі охорони здоровʼя. Зокрема це можуть бути оновлення, які стосуються появи нової функціональності, технічних виправлень та оптимізацій тощо.

Усі зміни, які розробляються командою впровадження ЕСОЗ, завчасно відображаються в технічних вимогах до медичних інформаційних систем (МІС).

Сьогодні ми розповімо детальніше, що змінює нова редакція технічних вимог в ЕСОЗ, а також про нещодавні технічні зміни, які впливають на роботу користувача системи.

З’явився новий статус “Не виконано” при обліку Процедур

У процесі лікування пацієнта може виникнути ситуація, коли з тих чи інших причин виконання запланованої Процедури є неможливим. Додається можливість обліку в ЕСОЗ такої Процедури з відповідним статусом “Не виконано”.

Зокрема такий статус застосовується наприклад в випадках, коли для проведення процедури виконані підготовчі роботи, проте через виявлені протипокази або смерть пацієнта проведення запланованих дій є неможливим.

Звертаємо вашу увагу, що зазначена зміна стане доступною користувачам після успішного проходження МІС тестування відповідності новим технічним вимогам.

Відстежувати статус тестувань вашої МІС за новими змінами можна на сайті системи у розділі “Статуси тестувань функціоналу МІС”: https://ehealth.gov.ua/status-testuvan-funktsionalu-mis/ 

Серед іншого протягом останніх двох місяців в ЕСОЗ також були впроваджені такі технічні зміни:

План лікування.
До причин закриття плану лікування додано позиції “Досягнення цілей плану лікування” та “Зміна стану/діагнозу пацієнта”

Договори.
Внесено зміни у шаблон друкованої форми  договору та додаткової угоди для закладів охорони здоровʼя ПМД (у т.ч. додатків).
Внесено зміни щодо строку на який може укладатися договір реімбурсації – тепер договір з аптекою за наявності підстав зможе діяти до 3 років.

Довідники.
Оновлено та додано раніше відсутні позиції у довідники ЕСОЗ на виконання умов нових пакетів ПМГ.
Зокрема додані нові значення Кодів для можливості обліку даних про Спостереження (зокрема для центрів трансплантації) згідно LOINC.

19 Серпня 2022
Медичні сестри та брати вдосконалюють навички роботи в електронній системі охорони здоров’я. Нові функціональні можливості системи для цієї категорії працівників з’явилися нещодавно – на центральному рівні було впроваджено відповідний функціонал.
Функціональний модуль для медичних братів та сестер дозволяє користувачам:
🔬реєструватися в ЕСОЗ та отримувати відповідні права доступу;
🔬знаходити зареєстрованого пацієнта в ЕСОЗ;
🔬переглядати медичні дані пацієнта – рекомендації лікаря, імунізації тощо;
здійснювати пошук електронних медичних записів;
🔬виконувати призначення за електронним направленням;
🔬при виконанні призначень – реєструвати діагностичний звіт про обстеження, виконану процедуру, епізод та взаємодію щодо проведеного медичного втручання, імунізації.
Команда впровадження продовжує працювати над розширенням функціональних можливостей для того, аби медичні брати та сестри стали повноцінними учасниками ведення лікувального процесу в ЕСОЗ, а наполегливість та готовність медичних працівників розвивати цифрові навички дають можливість швидко втілювати нові можливості системи на практиці.
27 Липня 2022

Уже з серпня українські лікарі, які працюють з електронною системою охорони здоровʼ я, почнуть виписувати електронні рецепти на антибіотики. 

Усі інші медичні працівники протягом перехідного періоду мають підготуватися та освоїти навички, потрібні для формування призначень на антибіотики в ЕСОЗ.

Для початку роботи з електронним рецептом користувачам необхідно освоїти базові навички та функціонал ЕСОЗ, а саме вміти: реєструвати пацієнта в системі, здійснювати пошук пацієнта в МІС та на ЦБД, оновлювати дані про пацієнта, а також вносити та редагувати медичні записи. 

Для виписки е-рецепта безпосередньо в інтерфейсі медичної інформаційної системи лікарю необхідно:

1. Перш за все провести ідентифікацію пацієнта. 

Ідентифікація пацієнта необхідна для того, щоб встановити особу, яка отримуватиме медичну послугу, та для пошуку або реєстрації пацієнта в ЕСОЗ.

2. Далі – необхідно здійснити пошук пацієнта. 

Пошук пацієнта в ЕСОЗ здійснюється за такими обов’язковими параметрами:

  • прізвище та ім’я пацієнта;
  • дата народження пацієнта.

Додатково можна застосувати інші параметри пошуку: РНОКПП, номер телефону пацієнта та ін.

3. Якщо пацієнт незареєстрований у системі – зареєструвати пацієнта як ідентифікованого.

З детальною інформацією про реєстрацію пацієнта, оновлення його реєстраційних даних ви можете ознайомитися за посиланням на вебінар НСЗУ:  https://bit.ly/3vg0ojr

4. Створити медичний епізод.

Після успішної реєстрації пацієнта в ЕСОЗ можна сформувати новий візит та внести дані про візит пацієнта до його медичної картки.

Навчальні вебінари НСЗУ про внесення медичних записів до ЕСОЗ:

  • Для лікарів первинної медичної допомоги:
  • Для лікарів-спеціалістів:
  • Для лікарів стаціонару:

5. Сформувати електронний рецепт.

Внести інформацію про призначення, обравши міжнародну непатентовану назву препарату, джерело фінансування, кількість препарату, дозування, тривалість лікування та спосіб вживання лікарського препарату.

Навчання по виписці електронного рецепта уже також доступне на платформі Академії НСЗУ, пройти його ви можете після реєстрації за посиланням:

6. Видрукувати інформаційну довідку та видати її пацієнту.  

Нагадуємо, що інформаційна довідка обов’язково має бути завірені особистим підписом та печаткою лікаря.

29 Листопада 2022
👩‍⚕️🧑‍⚕️ В умовах воєнного стану телемедичні технології все більше застосовуються в практичній діяльності лікарів. Це дозволяє забезпечити якісний та швидкий доступ до медичної допомоги українцям в усіх куточках країни, особливо в регіонах, де обмежено доступ до вузькопрофільних спеціалістів, зокрема до отримання акушерсько-гінекологічних послуг.
💻 У таких випадках телемедичні технології вже допомагали рятувати життя породіллям та новонародженим. Так, за допомогою віддаленого консультування на Миколаївщині успішно пройшли пологи у породіллі, яку не змогли доставити до лікарні через заборону окупантів та погрози розстрілу. Пологи приймала медсестра, консультуючись з акушером-гінекологом онлайн.
🤰Вагітні жінки – особлива категорія пацієнтів, що потребує постійного моніторингу стану здоров’я та оперативного реагування на зміни в його показниках.
Телемедична платформа «System Carebits» за допомогою переносних портативних апаратів тококардіографії «Sigmafon» дозволяє проводити таку діагностику стану плода віддалено.
📲 На телефон встановлюється програмне забезпечення, за допомогою технології бездротового зв’язку підключається девайс і відбувається визначення стану плода вагітної пацієнтки. Результати діагностики аналізує лікар за допомогою свого смартфона або ж за допомогою вебверсії телемедичної платформи. Працівники аналітичного відділу постачальника програмно-апаратного комплексу за допомогою штучного інтелекту проводять аналіз отриманих діагностичних показників життєдіяльності плода та формують окремий аналітичний звіт із понад 30 параметрів.
📍 У проєкті беруть участь 180 закладів охорони здоров’я зі всіх областей України. На сьогодні вже проведено понад 147 навчань для лікарів та фельдшерів та вже проведено щонайменше 300 консультувань.