Що важливо знати про формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність для вагітних та породіль, які перебувають за кордоном

На час воєнного стану Міністерство охорони здоровʼя спростило процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН) вагітним та породіллям, які вимушено залишили територію країни. Зокрема це можна зробити без особистого прийому в лікаря.

Сьогодні від лікарів та пацієнтів періодично надходить звернення щодо порядку та підстав формування МВТН у випадку, коли жінки перебувають за кордоном. 

Надаємо розʼяснення щодо ключових аспектів формування МВТН у цій категорії.

 

  • Лікарі можуть формувати МВТН для вагітних пацієнток, які перебувають за кордоном, без проведення особистого огляду.

 

На період дії воєнного стану медичний висновок про тимчасову непрацездатність у категорії “Вагітність та пологи” формується на підставі іноземних медичних документів, що засвідчують факт вагітності або пологів у жінки. 

З 30-го тижня вагітності жінка має право на формування листка непрацездатності та в результаті – отримати соціальні виплати. При цьому не має значення, чи перебувала жінка на обліку в Україні. 

 

  • МВТН у категорії “Вагітність та пологи” може сформувати як сімейний лікар, так і лікар-спеціаліст.

 

Для того, щоб отримати МВТН вагітні, які перебувають за кордоном, можуть звернутися до свого сімейного лікаря в Україні, з яким вони уклали декларацію.  

Водночас сформувати медичний висновок у відповідній категорії може не лише сімейний лікар, але й будь-який лікар, до якого звертається пацієнтка. 

Крім того, зауважимо, що право приймати рішення щодо формування МВТН у конкретних ситуації має саме лікар. Участь у цьому процесі представників лікарсько-консультативних комісій не передбачається.

 

  • МВТН формує український лікар на підставі іноземного документа, що засвідчує вагітність жінки.

 

Отже, зі зверненням пацієнтки лікарю не потрібно проводити власну експертизу щодо тимчасової втрати працездатності жінки, якщо її було засвідчено за кордоном, а виключно спиратися на експертизу іноземних колег. 

Своєю чергою, для формування МВТН вагітна має надіслати лікареві (поштою чи доступним месенджером) перекладені (за потреби) та нотаріально засвідчені іноземні медичні документи, в яких зазначено строк вагітності, на підставі яких український лікар має сформувати МВТН з датою настання 30 тижня вагітності пацієнтки.

У випадку пологів: український лікар сформує МВТН з дати пологів також на підставі даних іноземного медичного документа про пологи. 

Нагадаємо, що якщо у жінки за кордоном були ускладнені пологи або народилося декілька маленьких українців, лікар має сформувати породіллі МВТН не на 126, а на 140 календарних  днів. 

Нагадаємо покроковий алгоритм дій для вагітних українок, які перебувають за кордоном та продовжують сплачувати податки до українського бюджету самостійно або через офіційного роботодавця:

  1. Зверніться за медичною допомогою в країні перебування. На момент настання чи після 30 тижня вагітності отримайте іноземний медичний документ, в якому зазначено факт та термін вагітності.
  2. Рекомендуємо перекласти іноземний медичний документ українською та нотаріально завірити ці переклади.
  3. Зверніться до свого сімейного лікаря або ж іншого лікаря, якому ви надали право на перегляд медичної інформації в ЕСОЗ та повідомте про потребу у формуванні медичного висновку про тимчасову непрацездатність.
  4. Передайте лікареві іноземні медичні документи з їх перекладом в узгоджений з лікарем спосіб – поштою чи месенджером.
  5. Переконайтеся, чи вдалося лікареві успішно сформувати медичний висновок.
  6. В особистому кабінеті Пенсійного фонду України перевірте успішність сформованого електронного лікарняного.
  7. Повідомте роботодавця про е-лікарняний та чекайте на отримання соціальних виплат.
Також рекомендуємо
22 Грудня 2023

У порівнянні з паперовими медичними картками електронні медичні дані мають більший ступінь захисту. Адже доступ до інформації, що міститься в ЕСОЗ, надається виключно ідентифікованим та автентифікованим користувачам (медичним фахівцям), що мають відповідні права доступу. 

Що передбачає доступ до даних?

– ознайомлення з записом (доступ на читання)

– редагування запису в окремих випадках (доступ на редагування)

До яких даних медичний працівник має доступ без окремого дозволу пацієнта?

Summary 

👉Доступ до всіх медичних даних про пацієнта за виключенням записів, що містять чутливу інформацію, має лікар (сімейний лікар, терапевт, педіатр), якому пацієнт подав декларацію. 

👉Медичні працівники однієї організації мають можливість перегляду медичних записів, що були створені працівниками цього надавача медичних послуг, окрім тих, що містять чутливу інформацію. 

👉Медичні працівники іншої організації мають доступ на перегляд медичних даних, що не створені ними: 

  • Якщо пацієнт звернувся за е-направленням, то медпрацівники зможуть переглянути супровідну інформацію до направлення
  •  Якщо це самозвернення, то перегляд даних може бути виконано виключно за згодою пацієнта.

👉Що стосується чутливих медичних даних – вони підлягають особливим правилам збереження та доступу до них в ЕСОЗ. Доступ до такої документації має тільки автор медичного запису, жоден з інших лікарів, навіть сімейний, такого доступу не мають.

Якщо у процесі лікування виникає потреба в доступі до інших медичних даних, то потрібно здійснити запит на доступ до даних. 

На які медичні записи ви можете отримати доступ?

За умови підтвердження відповідного права лікар має можливість отримати доступ до:

  • епізоду медичної допомоги та відповідних ЕМЗ, що включені в такий епізод
  • плану лікування та відповідних призначень, рецептів/направлень, що створені в плані лікування
  • взаємодії
  • процедури
  • направлення та відповідних ЕМЗ, що дотичні до направлення
  • групи станів/діагнозів та відповідних ЕМЗ, що містять такі станів/діагнози
  • груп послуг та ЕМЗ, що містять посилання на е-направлення з кодами послуг відповідної групи
  • чутливих груп та відповідних ЕМЗ, що містять стани/діагнози або послуги, що належать до таких груп

Також за потреби та згодою пацієнта лікар має можливість отримати доступ відразу до усіх медичних даних пацієнта (за виключенням чутливих даних). 

Крім цього, у лікаря є додаткова опція надати доступ до е-направлення іншому закладу, якщо послуга за направленням може бути виконана тільки в цьому закладі. Прикладом такого випадку є лабораторне дослідження крові новонародженої дитини, яке здійснюється в Регіональному центрі неонатального скринінгу відповідно до направлення закладу, що здійснює медичну допомогу при пологах.

7 Грудня 2020
Онлайн-освіта для медиків.
Сьогодні підібрали для вас новинки освітніх-онлайн матеріалів для медиків. Медична реформа, медичний менеджмент, лікування COVID-19, можливості для навчання та багато інших цікавих матеріалів.
🧩 Антикризовий курс медичного менеджменту –
🧩 Менеджмент медичного підприємництва –
🧩 Онлайн-курс з респіраторної терапії від МОЗ та Юнісеф – https://uni.cf/2IoH1zu
🧩 Серія вебінарів від Львівської бізнес школи «Клініка кризи. Як медичним управлінцям захистити від пандемії своїх працівників». Тема другого вебінару: «Неконтрольоване введення антибіотиків. Загрози».
🧩Вебінари ВООЗ в Україні. Клінічне ведення пацієнтів з COVID-19 на тему «COVID-19: киснева терапія та кисневе забезпечення» –
17 Січня 2022
💊 В електронній системі охорони здоровʼя виписано 39,27 млн електронних рецептів. З них усього погашено 33,4 млн рецептів.
💊 Це число включає:
476 823- кількість електронних рецептів на інсулінові препарати
27 319 – препарати для пацієнтів з розладами психіки та поведінки
2 396 – препарати нецукрового діабету.
💊 Загалом відшкодувань за програмою “Доступні ліки” було здійснено на 3.2 млрд грн
Скористатись програмою “Доступні ліки” уже можуть жителі усіх регіонів України.
💊 Кожен з Вас може знайти на дашборді найближчу аптеку, де можна погасити електронний рецепт та скористатись програмою “Доступні ліки” – https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map
31 Березня 2023
З квітня для придбання рецептурних препаратів, які відпускались за паперовим рецептом, додається цифровий інструмент.
Надаємо відповіді на питання, що найбільше хвилюють українців.
🚫 МІФ: На всі ліки тепер буде потрібен рецепт
✔️ ПРАВДА: Ні, рецепт потрібен лише на рецептурні ліки. МОЗ не змінює перелік та умови відпуску рецептурних ліків. Усі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря тепер можна буде придбати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом.
До того ж впровадження рішення є частиною вимог євроінтеграційних процесів України, адже в багатьох країнах світу відпуск рецептурних ліків відбувається саме з використанням електронних інструментів.
🚫 МІФ: Рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за е-рецептом
✔️ ПРАВДА: Ні, ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом. При цьому е-рецепт має ряд переваг над паперовим бланком, а тому зручніший зокрема і при регулярному прийомі ліків.
🚫 МІФ: За відсутності світла буде неможливо отримати рецепт на ліки!
✔️ ПРАВДА: За відсутності світла лікар випише вам паперовий рецепт. На перехідному періоді впродовж воєнного стану аптеки зобовʼязані використовувати як електронні, так і паперові рецепти.
🚫 МІФ: Це не потрібні зміни під час війни!
✔️ ПРАВДА: Відпуск рецептурних ліків завжди мав здійснюватися за призначенням лікаря, ця вимога не є новою, з квітня лише додається додатковий інструмент – е-рецепт. Безумовно під час воєнного стану є ризики відсутності світла та звʼязку, обмеження доступу до ЕСОЗ, саме тому е-рецепт буде вводитися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків.
А також на період дії воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків в аптеках, які перебувають межах громад, де ведуться активні бойові дії. Такі аптеки в разі потреби можуть відпускати рецептурні ліки (за винятком наркотичних (психотропних) ліків, сильнодіючих та отруйних речовин) без рецепта лікаря.
🚫 МІФ: Волонтери тепер не зможуть закуплять ліки для потреб воєнного часу
✔️ ПРАВДА: Військові адміністрації, підрозділи Збройних Сил України, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистрибʼюторів і для цього не потрібен рецепт.
🚫 МІФ: Багато ВПО не зможуть отримати ліки, оскільки втратили доступ до своїх сімейних лікарів
✔️ ПРАВДА: Для отримання електронного рецепта не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Якщо ви тимчасово були вимушені змінити місце свого проживання, отримати рецепт можна у будь-якого лікаря в закладі, який доступний для вас за місцем перебування. Виписати рецепт на рецептурний препарат зможе будь-який лікар, який відповідає за ваше лікування – хірург, терапевт, кардіолог чи онколог.
🚫 МІФ: Тепер неможливо буде отримати ліки, оскільки запис до лікаря на декілька днів вперед!
✔️ ПРАВДА: Якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття, обовʼязково зверніться до лікаря. Лікар зможе оцінити стан вашого здоровʼя, провести клінічну діагностику та призначити лікування, яке буде ефективним та безпечним для вас. А всі повторні рецепти на потрібні ліки ви зможете отримати дистанційно. У разі екстрених ситуацій також пацієнт може викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Не уникайте та не відкладайте лікування!
🚫 МІФ: Тепер лікарі призначатимуть лише дороговартісні ліки
✔️ ПРАВДА: Насправді електронний рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами – діючу речовину. Так ви зможете самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу з відповідною речовиною, відповідно до свого бюджету. Ні лікар, ні фармацевт не зможе вплинути на ваш вибір.
🚫 МІФ: Тепер буде неможливо придбати ліки проти тиску/серцево-судинних захворювань/алергії/знеболювальні засоби без рецепта
✔️ ПРАВДА: Якщо цей препарат відповідно до інструкції підлягає відпуску виключно за рецептом лікаря, у такому випадку дійсно потрібен рецепт. Однак, це не нова норма, МОЗ не змінює правила відпуску лікарських засобів.
При цьому ви завжди можете отримати рекомендацію від фармацевта щодо безрецептурних аналогів чи форм зазначених ліків. Адже в асортименті аптек можуть бути різні варіації ліків (різних обʼємів та форм), які є безрецептурними. А ще краще – зверніться до лікаря, який призначить вам ефективне лікування.
🚫 МІФ: Це незручно для пацієнтів, які мають хронічні захворювання
✔️ ПРАВДА: З впровадженням е-рецепта не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити зокрема і дистанційно. Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні. Це ще одна перевага електронного рецепта, над паперовим.
🚫 МІФ: Тепер неможливо буде придбати навіть звичайний етиловий спирт без рецепта!
✔️ ПРАВДА: Дійсно, існують певні обмеження на відпуск спиртових розчинів. Проте в асортименті аптек можна знайти упаковки, які не підлягають відпуску за рецептом. Є доступні опції в іншому обʼємі, або ж є інші антисептичні засоби, які можна вільно купити аптеці.
🚫 МІФ: Тепер комбіновані оральні контрацептиви та контрацептиви екстреного застосування будуть за рецептом!
✔️ ПРАВДА: Здебільшого всі гормоновмісні лікарські засоби є рецептурними у багатьох країнах світу, оскільки можуть мати серйозний вплив на гормональне здоровʼя та самопочуття жінки. Саме тому їх застосування має контролюватися медичним спеціалістом. Ця норма не є новою і є поширеною світовою практикою. До того ж існують ситуації, коли здоровʼя жінки вимагає комплексної діагностики та лікування, а тому не має обмежуватися виключно застосуванням контрацептиву. У разі тривалого прийому КОК лікар може виписувати рецепт на ліки дистанційно, це суттєво спростить процес призначення.
🚫 МІФ: Тепер буде неможливо придбати ліки для тварин у звичайній аптеці!
✔️ ПРАВДА: Жодних додаткових змін чи обмежень щодо відпуску лікарських препаратів для тварин не передбачається. Як і раніше ви зможете придбати лікарські засоби для тварин в аптеці за ветеринарним (паперовим) рецептом.