Ведення пацієнтів із цукровим діабетом. Новий функціонал ЕСОЗ

Категоризація інсулінозалежних

В електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) з’явився новий функціонал для ведення пацієнтів із цукровим діабетом, які потребують інсулінів. Тепер лікар має категоризувати кожного пацієнта, тобто віднести до певної категорії на основі клінічних показників. 

Навіщо це потрібно? Від категорії пацієнта залежить програма реімбурсації, за якою може бути призначений інсулін. Отже, для кожного пацієнта визначається оптимальна лікарська форма такого інсуліну.

Категоризація інсулінозалежних пацієнтів необхідна для більш коректного та ефективного призначення інсулінів та їх подальшого відшкодування за програмою реімбурсації. 

Клінічна оцінка

Як саме лікарям категоризувати пацієнтів?

Категоризація пацієнтів відбувається на підставі клінічної оцінки: лікар оцінює клінічні та соціальні стани пацієнта. Робити це повинен лікар-ендокринолог. Проте під час воєнного стану визначити категорію може й лікар первинної медичної допомоги, який веде план лікування пацієнта з призначенням інсуліну на основі попереднього аналогічного призначення ендокринолога.

Щоб облікувати категорію пацієнта в ЕСОЗ, лікарю потрібно створити електронний медичний запис “Клінічна оцінка”.

 

Що таке “Клінічна оцінка” та як її створити? 

Лікар оглядає пацієнта, аналізує клінічну історію, підбиває підсумки щодо його стану і робить запис в ЕСОЗ — це і є клінічна оцінка. 

Є деякі відмінності у створенні запису про клінічну оцінку ендокринологом та лікарем первинки. Так, лікар-ендокринолог повинен створити запис про поточну Клінічну оцінку ПЕРЕД створенням запису про призначення інсуліну. Це стосується і створення нового плану лікування та призначень у ньому, і створення нових призначень у тому плані лікування, що вже існує.

Лікар первинки також повинен створити запис про клінічну оцінку ПЕРЕД записом про призначення інсуліну, проте його план лікування та призначення в ньому базуються на попередньому аналогічному призначенні ендокринолога.

При створенні призначення на інсулін лікар (в параметрі “Обгрунтування підстав”) обов’язково повинен вказати посилання на актуальний запис про клінічну оцінку щодо категорії інсулінозалежного пацієнта. Це є підтвердженням того, що призначення може бути виписане за відповідною програмою реімбурсації.

Є ситуації, коли лікар повинен завжди створювати новий запис про клінічну оцінку:

  • якщо категорія інсулінозалежного пацієнта визначається вперше (немає попереднього запису про клінічну оцінку);
  • визначено, що категорія пацієнта змінилась;
  • пацієнту визначено категорію, яка НЕ є сталою (навіть якщо попередній запис створений із такою самою категорією). 

Якщо поточний запис про категорію пацієнта відноситься до умовно сталої категорії (категорія 10, 7 або 8, див. таблицю 1) і на даний момент лікар визначив, що категорія не змінилася, то новий запис про клінічну оцінку можна не створювати.

 

Які можуть бути труднощі зі створенням клінічної оцінки?

Клінічна оцінка має посилатися на електронні медичні записи (ЕМЗ), на підставі яких була визначена категорія пацієнта. Посилання на такі ЕМЗ повинні міститися в параметрі “Знахідки” клінічної оцінки

(див. таблицю 1).

Щоб ЕМЗ справді міг вважатися підставою для клінічної оцінки, він має відповідати певним вимогам — наборам правил. Як лікарю дізнатися ці вимоги? Це має забезпечити медична інформаційна система (МІС), у якій лікар працює. Так, інтерфейс МІС повинен передбачати можливість переглянути набори правил для кожної категорії. Із цим питанням завжди можна звернутися до оператора МІС.

Якщо ж в ЕСОЗ відсутні записи, які мають бути підставою для категорії, лікар може їх створити:

  • якщо пацієнт має електронний чи паперовий документ із усіма необхідними даними, лікар може внести їх в ЕСОЗ із зазначенням атрибутів документу;
  • якщо такого документу і даних немає, лікар може провести обстеження, з’ясувати потрібну інформацію та створити записи в ЕСОЗ.

Також, як варіант, можна піти альтернативним шляхом: створити в ЕСОЗ запис про клінічну оцінку з категорією 10 “Пацієнти з цукровим діабетом, які потребують інсулінотерапії”. Це свого роду універсальна категорія, яку згодом можна уточнити: направити пацієнта на додаткові обстеження, отримати необхідну інформацію, створити на її основі потрібні медичні записи — і облікувати іншу, актуальну категорію.

Скільки діє запис про клінічну оцінку як підстава для призначення інсуліну?

Лікар може призначати інсулін пацієнтові на підставі запису про клінічну оцінку впродовж періоду, який залежить від категорії. Цей період визначає НСЗУ. Якщо це умовно стала категорія (10, 7 або 8), то інсулін можна призначати, навіть якщо запис був створений доволі давно. Це не скасовує обов’язку лікаря визначати категорію пацієнта перед кожним призначенням, а лише спрощує його роботу. Оскільки якщо категорія 10, 7 чи 8 не змінилась, лікар може не створювати нового запису про клінічну оцінку, а використати як підставу попередній. 

Клінічна оцінка

Якщо ж йдеться не про сталу категорію, то лише нещодавній запис можна використати як підставу для призначення інсуліну. У такому разі лікар завжди має створювати новий запис про клінічну оцінку — навіть якщо категорія не змінилася (див. таблицю 2).

Де дізнатися більше?

Академія НСЗУ пропонує оновлений курс про ведення електронних медичних записів пацієнтів із діабетом. Переходьте за посиланням та реєструйтеся:

Таблиця 1

Категорії пацієнтів із цукровим діабетом

Таблиця 2

Терміни дії записів про клінічну оцінку

Також рекомендуємо
25 Липня 2022
1. Чому це важливо?
Нераціональне використання антибіотиків і, як наслідок, їх неправильне вживання призводять до того, що вони втрачають свою ефективність. Тобто бактерії набувають стійкості до антибіотиків, через це лікувати їх стає дедалі складніше. Ризик вироблення антибіотикорезистентності зростає і при недотриманні режиму прийому ліків в ситуаціях, коли вони потрібні.
Усе це може призвести до того, що інфекційні хвороби, які на разі швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними.
Саме тому впровадження електронного рецепта на антибіотики стане першим кроком у розв’язанні проблеми неконтрольованого вживання рецептурних лікарських засобів.
2. Чи обовʼязково мати декларацію з сімейним лікарем для отримання рецепта?
Рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.
3. Чи поширюється електронний рецепт на очні краплі/ топічні антибіотики й т.д?
Так, усі препарати, які відносяться до антибактеріальних лікарських засобів (код АТХ – J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України), підлягають відпуску за рецептом за кошти пацієнта. Ця норма стосується усіх форм антибактеріальних лікарських засобів, які підпадають під визначену групу.
4. Як працюватиме відпуск антибіотиків за рецептом на окупованих територіях?
Виключення на відпуск антибіотиків за рецептом буде діяти тільки для тих аптек, що знаходяться в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні. Перелік таких населених пунктів є затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово на час дії правового режиму воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.
5. Як вплине відпуск антибіотиків за рецептом на процес закупівель лікарських засобів волонтерами?
Як і попередньо волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистрибʼюторів.
Так, представники волонтерської чи благодійної організації на підставі офіційного запиту про відповідну потребу зможуть здійснювати закупки антибіотиків для потреб воєнного часу у дистрибʼюторів та доставляти їх отримувачу.
3 Березня 2023
Набув чинності новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.
💊 До Реєстру включено лікарські засоби, що застосовуються за серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового та нецукрового діабетах, у разі розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, хронічних обструктивних захворювань легень (ХОЗЛ), потреби в імуносупресії.
💊 Що стосується імуносупресивних лікарських засобів (імуносупресантів), то особи в посттрансплантаційному періоді, мають звернутися до трасплант-координаторів у трансплантаційних центрах, щоб отримати призначення лікарських засобів та рецепти за програмою реімбурсації. Лікарські засоби за такими рецептами можна отримати в аптечних закладах, що уклали договір з Національною службою здоровʼя України (НСЗУ).
💊 Загалом до програми реімбурсації включено 21 найменування імуносупресивних лікарських засобів, 15 з них є повністю безоплатні, шість – з частковою доплатою.
💊 Нагадуємо, що рецепти за програмою реімбурсації вписуються лікарями за міжнародною непатентованою назвою (МНН), із зазначенням форми випуску та курсу лікування, а пацієнти в аптечних закладах обирають ті торгові найменування, які їм потрібно (програма реімбурсації завжди передбачає, як мінімум одну торгову назву безоплатно для відповідного МНН).
2 Червня 2022

Державне підприємство “Електронне здоров’я”, що відповідно до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411, є  адміністратором центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я (надалі – Адміністратор) повідомляє наступне.

Відповідно до наказу Адміністратора від 01.06.2022 №18 , ураховуючи виявлені порушення операторів електронних медичних інформаційних систем вимог щодо захисту інформації в електронній медичній інформаційній системі, прийнято рішення відключити 31.07.2022 деякі електронні медичні інформаційні системи (за списком) (надалі – МІС) від центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я. 

Так, у разі відключення МІС від центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я, якою користуються заклади охорони здоров’я, фізичні особи – підприємці, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (надалі – заклад охорони здоров’я), останні мають право:

– обрати для роботи в електронній системі охорони здоров’я іншу МІС відповідно до алгоритму вибору МІС; 

– розірвати договір з Оператором МІС та/або провести претензійно позовну роботу щодо невиконання, неналежного виконання договору Оператором МІС;

– продовжити співпрацю з МІС у частині функціоналу, що не підключений до ЕСОЗ.

Перелік електронних медичних інформаційних систем, які будуть відключені від ЦБД ЕСОЗ з 31 липня 2022 року

Назва МІС Оператор МІС ЄДРПОУ
Медична інформаційна система ВІЛ-інфекція в Україні ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» 40524109
простоМед ТОВ МІС-сервіс 43826536
DocDream ТОВ “Докдрім” 42313028
apteka24 ТОВ МІС-сервіс 43826536
Pharma Space ПП «ФК «Здорова родина» 34078368
Lakmus ФОП Походенко Олег Ігорович 3209202175
Medcore ТОВ МЕДКОР 41533623
MoniHeal ТОВ «Moi Здоров’я» 42099293
Цифровий пацієнт ТОВ “ЦСІТ “Браво” 43251371
UASMART ТОВ “ЮАСМАРТ” 39904213
ePrisonHealth Центр охорони здоров’я державної кримінально-виконавчої служби України  41713679
Hermes-medical ТОВ НВФ “Гермес-комп” 22159669
Iconx CRM ФОП Чернова Ольга Вадимівна 2264105102
Ademrius ТОВ «Адемріус» 43559910
МедЦентр+ ФОП Немировський Дмитро Валерійович 3008915235
Парацельс ФОП Харченко Лариса Геннадіївна 2357605629
Prolisok ТОВ “ПРО ЛІС ОК АІ” 43120142
Медікіт  ТОВ МЕДІКІТ 41864050
Selenium ФОП Стоянов Л.А. 3129318014
Нейрон ТОВ “АЛЮР-МЕДТЕХ” 32946110
АПТЕКА 911.ЮА ТОВ Аптека911.ЮА 43631965
12 Квітня 2023
У програму «Доступні ліки» наразі входять 486 лікарських засобів за напрямами: серцево-судинні захворювання, діабет II типу, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, розлади поведінки та психіки та епілепсія, нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, імуносупресивні препарати, інсуліни.
💊 Для того, щоб отримувати препарати за програмою «Доступні ліки» необхідно:
1) Звернутись до відповідного лікаря(декларація під час воєнного стану не обовʼязкова):
– у разі серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми — до сімейного лікаря, терапевта або педіатра;
– для лікування розладів психіки та поведінки — до психіатра;
– для лікування епілепсії — до психіатра або невролога;
– для лікування нецукрового або інсулінозалежного діабету — до ендокринолога;
– у разі хвороби Паркінсона — до невролога.
За цими напрямами лікарі-спеціалісти створять план лікування в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та випишуть перший рецепт.
💊 Наступні рецепти зможуть виписувати лікарі первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт або педіатр.
💊 Рецепт на імуносупресивні препарати має право виписувати лише трансплант-координатор.
2) Отримати електронний або паперовий рецепт.
3) Знайти аптеку, яка випускає ліки за програмою реімбурсації «Доступні ліки».
Нині 12 920 аптек відпускають ліки за цією програмою.
Знайти аптеку можна:
– через дашборд на сайті НСЗУ: на 2-й сторінці в меню ліворуч оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації,
– зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77,
– через чат-бот «Спитай Гриця».
4) Отримати в аптеці ліки.