СМС-повідомлення в ЕСОЗ

Функціонал електронної системи охорони здоров’я стрімко розширюється, з’являється більше сервісів, які передбачають застосування СМС-повідомлень.
📲 Зазвичай СМС, яке отримує пацієнт від eHealth, є супровідним методом верифікації при реєстрації пацієнта в системі (укладенні декларації з сімейним лікарем), при отриманні направлення до лікаря, при виписуванні електронного рецепта, при отриманні медичного висновку про тимчасову непрацездатність.
Розглянемо ці випадки:
1) Надсилання СМС при реєстрації пацієнта в ЕСОЗ.
При укладанні декларації про вибір лікаря, пацієнт отримує повідомлення, що містить одноразовий чотиризначний код. Називаючи код, пацієнт підтверджує лікарю коректність реєстраційних даних та номеру телефону, а також надає згоду на укладання декларації з лікарем.
Укладання декларації в системі eHealth відбувається за особистої присутності пацієнта в медичному закладі.
❗️Зауважимо, що всі СМС-повідомлення від системи eHealth надсилаються виключно від імені “E-health”.
❗️Лікарі не мають телефонувати пацієнтам з метою дізнатися будь-який код.
❗️Не повідомляйте код, вказаний у СМС, невідомим особам телефоном.
2) Надсилання СМС при отриманні направлення.
Якщо лікар скеровує Вас до вузького спеціаліста, Ви отримаєте повідомлення з номером направлення та наступним текстом: “Вам створено направлення: номер направлення”.
Для подальшого використання Вам необхідно зателефонувати до реєстратури закладу чи скористатися сервісом онлайн-запису та записатися до відповідного спеціаліста на обрану дату і час.
❗️Для отримання послуги, вам необхідно показати номер електронного направлення, яке прийшло в повідомленні від eHealth, при реєстрації в вашій поліклініці або безпосередньо лікарю перед прийомом.
3) Надсилання СМС при виписуванні електронного рецепта за програмою «Доступні ліки»
При формуванні призначення ви отримаєте СМС-повідомлення з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».
Слід зазначити, якщо у пацієнта закінчуються ліки, він може зателефонувати до лікаря. Лікар випише електронний рецепт дистанційно, а пацієнтові прийде СМС-повідомлення з новим номером електронного рецепту.
❗️Якщо Ви отримали СМС від ЕСОЗ, але Ви не звертались до лікаря, є декілька пояснень:
– можливо, лікар зробив помилку у номері телефону коли укладав декларацію з іншим пацієнтом.
– можливо, стався збій на стороні провайдера мобільних послуг – спробуйте перезавантажити свій мобільний пристрій для усунення проблеми.
❗️Важливо розуміти, що Ваш номер телефону в eHealth виступає важливим засобом зв’язку. Всі повідомлення, які надсилаються на нього містять важливу інформацію та коди-підтвердження. Саме тому, сторонні особи не можуть отримати медичні послуги замість вас. Для цього обов’язкове особисте підтвердження коду з повідомлення.
4) СМС-повідомлення при отриманні електронного лікарняного.
Коли лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність, пацієнт отримує СМС-повідомлення про те, що йому створили такий висновок. Це є підтвердженням, що надана інформація буде надіслана до системи Пенсійного фонду України.
В електронному реєстрі листків непрацездатності (ПФУ) дані доповнюються інформацією про роботодавця. На даному етапі електронний лікарняний уже направляється роботодавцю. Після цього пацієнт отримає ще одне SMS-повідомлення про те, що йому створили електронний листок непрацездатності.
Також рекомендуємо
25 Грудня 2023

В ЕСОЗ проведуть відповідні налаштування, які від 26 грудня відновлюють відпуск е-рецепту за номером та кодом погашення в СМС-повідомленні. Таким чином скасовуються тимчасові зміни щодо виписування е-рецепту з кодом погашення в інформаційній довідці, які діяли з 15 грудня по 25 грудня у зв’язку зі затримками у роботі мобільного оператора. 

Оскільки на сьогодні мобільний оператор “Київстар” провів відповідні технічні роботи і відновив можливість отримання СМС-повідомлень, е-рецепт буде виписуватися, як зазвичай – з номером і кодом погашення в СМС.

📝Для е-рецептів за усіма програмами, створених з 26 грудня 2023, надсилання СМС-повідомлень для е-рецептів буде здійснюватися як зазвичай, а код погашення НЕ буде відображатися в інформаційній довідці (як і раніше, за винятком пацієнтів, які обрали метод автентифікації в ЕСОЗ за документами).

❗️При створенні нових е-рецептів, як і раніше, переконайтеся, що пацієнт отримав СМС-повідомлення з номером та кодом погашення е-рецепта.

📝Для е-рецептів, створених у період з 15 грудня 2023 по 25 грудня 2023 включно:

❗️При погашенні в аптеці е-рецептів, створених протягом зазначеного періоду, пацієнт може використати код, зазначений в інформаційній довідці. Додаткові дії від медичних працівників не потрібні.  

Зверніть увагу, що відновлення налаштувань нотифікації діють у межах ВСІХ ПРОГРАМ, за якими призначаються ліки за е-рецептами – тобто як за програмами реімбурсації, так і на ліки за іншими джерелами фінансування, що доступні в ЕСОЗ.

26 Жовтня 2022
Нагадуємо, що з листопада 2022 року в Україні відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів почне здійснюватися за електронним рецептом. Таким чином, електронний рецепт поступово прийде на заміну спеціальним паперовим рецептурним бланкам рожевого кольору, що використовуються зараз для призначення цієї групи ліків.
Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбуватиметься в межах перехідного періоду. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами. Втім, якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ, він випише пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку форми №3.
Якщо ваш заклад уже має МІС, працює з електронною системою охорони здоров’я та виписує рецепти, рекомендуємо сконтактувати з представниками вашої МІС та дізнатися, коли стануть доступні нові функціональні можливості у вашій МІС.
Якщо ваш заклад зареєстрований в ЕСОЗ, проте ви раніше не працювали з модулем електронного рецепта – зверніться до представників вашої МІС та уточніть, коли стане доступним новий модуль в МІС.
Додатково зʼясуйте у представників вашої МІС, коли плануються навчальні заходи щодо роботи з новим функціоналом.
📌 Нагадуємо, що перелік МІС, які підключенні до ЕСОЗ та їх функціоналу ви можете переглянути за посиланням: https://ehealth.gov.ua/pidklyucheni-do-ehealth-mis/
📌 Нагадаємо, що нещодавно на платформі Академії НСЗУ було оновлено курс “Особливості створення електронного рецепта”. Цей курс було оновлено у зв’язку з розширенням функціоналу виписування е-рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.
✔Для тих, хто ще не проходив навчання – реєструйтеся вже зараз за посиланням:
✔Для тих, хто вже проходив навчальний курс по виписуванню е-рецепта на антибіотики – ознайомтеся з оновленнями:
30 Листопада 2022

Шановні користувачі електронної системи охорони здоровʼя!

Державне підприємство “Електронне здоров’я”, що відповідно до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411, є  адміністратором центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я (надалі – Адміністратор) повідомляє наступне.

Відповідно до наказу Адміністратора від 18.11.2022 №60 та поданої заяви Оператора про добровільне відключення електронну медичну інформаційну систему “ВІЛ-інфекція в
Україні” (ДУ «Центр громадського здоровʼ я МОЗ України») було відключено від центральної бази даних ЕСОЗ.

Нагадуємо, що у разі відключення МІС від центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я, користувачі МІС мають право:

– обрати для роботи в електронній системі охорони здоров’я іншу МІС відповідно до алгоритму вибору МІС;

– розірвати договір з Оператором МІС;

– продовжити співпрацю з МІС у частині функціоналу, що не підключений до ЕСОЗ.

9 Лютого 2023
💊 Рецептурні препарати щороку рятують мільйони життів. Ці ліки є дієвими у лікуванні багатьох захворювань, допомагають запобігати їх розвитку чи полегшувати симптоми хвороби. Водночас неправильний приймання цих ліків може нести ризики здоровʼю пацієнта та має обовʼязково супроводжуватися пильним наглядом медичного спеціаліста.
📲 Для того, щоб спростити процес призначення ліків, зробити його ефективнішим та сучасним, весною 2023 року МОЗ впроваджує електронний рецепт на всі рецептурні ліки. Також це дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках.
🔖 Рішення буде впроваджуватися поступово: за відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі, лікар, як і раніше, може виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.
🩺 Електронний рецепт пошириться на зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти.
👩‍⚕️🧑‍⚕️ Зауважимо, що до цього переліку належать також антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. Важливо, що ряд деяких звичних для нас ліків проти болю, кашлю чи заспокійливі також можуть належати до препаратів, відпуск яких повинен здійснюватися виключно за рецептом лікаря.
🏥 Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які ви вживаєте, та якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікуючого лікаря у квітні для того, щоби надалі безперешкодно та правомірно придбати ліки за рецептом в аптеці.