Всесвітній економічний форум відзначив 10 найкращих світових технологій 2021-го року

Всесвітній економічний форум відзначив 10 найкращих світових технологій 2021-го року.
Експерти Всесвітнього економічного форуму та видання Scientific American спрогнозували, які технології можуть вплинути на світ у найближчі три-п’ять років. Вони охоплюють сфери від будівництва та до медицини та космосу.
Найкращі технології відбиралися за кількома критеріями. Окрім незаперечних плюсів для суспільства та економіки, вони мають сприяти прогресу, бути привабливими для інвесторів та дослідників, а також масштабуватись у найближчі 5 років.
Визначні медичні інновації, які увійшли до відібраних технологій:
🔬Пристрої для неінвазивного моніторингу біомаркерів. Актуальні для людей з хронічними захворюваннями, такими як діабет, серцево-судинні захворювання тощо. Завдяки низькому споживанню енергії можуть працювати практично цілодобово, а миттєвий доступ до показників здоров’я дозволяє медичному працівнику швидко приймати рішення у разі відхилення від індивідуальної норми пацієнта.
🔬Активне та здорове довголіття. Людство старіє, а людей віком 60+, які хочуть жити активним життям без хвороб, стає дедалі більше. Відповідно є величезний попит на технології anti-age.
🔬Виробництво ліків на запит. У цьому пункті фахівці наголосили на попиті на невеликі партії лікарських препаратів, а також можливість персоналізувати ліки для конкретних пацієнтів.
🔬Діагностика хвороб органів дихання. Перспективна і дуже популярна технологія – особливо в умовах пандемії, коли необхідно швидко обстежити велику кількість пацієнтів без забору біологічного матеріалу.
Детальніше про інновації за посиланням:
Також рекомендуємо
9 Вересня 2022
Стала доступною українська версія LOINC (Logical Observation Identifiers Names and Code)- міжнародного універсального стандарту для визначення медичних лабораторних спостережень.
Перекладено 841 позицію з рейтингу 2000 топових кодів, визначеного Regenstrief Institute.

📌 LOINC — універсальний стандарт для ідентифікації медичних спостережень. Він дозволяє перетворити неструктуровані записи про медичні огляди, лабораторні дослідження тощо в чітку, класифіковану інформацію, описану через спеціальні кодові імена.

📌 Серед переваг, які створює застосування LOINC:

– спрощення взаємодії різних ІТ-систем між собою під час обміну медичною інформацією;
– автоматизація медичного моніторингу, контролю захворювань та виявлення епідемій чи пандемій;
– покращення фінансового контролю під час надання медичних послуг;
– удосконалення загальної якості медичної допомоги, скорочення помилок в обліку медичної інформації.

📌 Завантажити можете за посиланням –

10 Серпня 2023

З метою комплексної оцінки взаємодії медичних інформаційних систем з центральною базою даних електронної системи охорони здоров’я Адміністратор здійснює регулярні заходи з тестування всіх без винятку електронних медичних інформаційних систем щодо їх відповідності актуальним технічним вимогам.

Ці заходи є необхідними задля того, щоби всі без обмежень медичні працівники мали повноцінний доступ до всіх функціональних можливостей електронної системи охорони здоров’я, а також їх високу якість та надійний сервіс.

Відповідно до наказу ДП “Електронне здоровʼя” №37 від 09.08.2023 та, ураховуючи виявлені у результаті таких тестувань невідповідності функціональних можливостей електронної медичної інформаційної системи актуальним технічним вимогам, Адміністратором прийнято рішення щодо відключення електронної медичної інформаційної системи “Lakmus” 09.10.2023 від центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я. 

Так у ході тестування були виявлені наступні невідповідності технічним вимогам:

  • Модуль 3.9 Виписування електронного рецепту – негативний висновок Адміністратора від 25.07.2023 року № 705;
  • Модуль 3.10 “План лікування” – негативний висновок Адміністратора від 25.07.2023 року № 704;
  • Модуль 3.17 Вимоги до роботи з електронними направленнями – негативний висновок Адміністратора від 04.08.2023 року № 764;
  • Модуль 3.18 Вимоги до Процедур – негативний висновок Адміністратора від 04.08.2023 року № 765;
  • Модуль 3.19 Вимоги до Спостережень – негативний висновок Адміністратора від 04.08.2023 року № 766.

При цьому зауважимо, що впродовж 60 днів, оператор медичної інформаційної системи може провести роботи над усуненням виявлених порушень та повторно пройти тестування відповідності технічним вимогам.

Інформуємо вас, що у разі відключення МІС від центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я, якою користуються заклади охорони здоров’я, фізичні особи – підприємці, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (надалі – заклад охорони здоров’я), останні мають право:

– обрати для роботи в електронній системі охорони здоров’я інший МІС відповідно до алгоритму вибору МІС; 

– розірвати договір з Оператором МІС в частині взаємодії з ЦБД ЕСОЗ та/або провести претензійно позовну роботу щодо невиконання, неналежного виконання договору Оператором МІС;

– продовжити співпрацю з МІС у частині функціоналу, що не підключений до ЕСОЗ.

При відключенні МІС від ЦБД ЕСОЗ вам потрібно завчасно підготуватися та слідувати алгоритму:

  1. Обрати з переліку на сайті https://ehealth.gov.ua/pidklyucheni-do-ehealth-mis/ МІС, яка відповідає потребам Вашого закладу, зв’язатись зі службою підтримки вибраної вами МІС з переліку, наведеного в таблиці, та слідувати їх подальшим інструкціям.
  2. Загальний процес переходу включатиме наступні кроки (Зверніть увагу! У кожної МІС процес переходу може відрізнятися):
  • реєстрація закладу (внесення ЄДРПОУ) та керівника закладу;
  • синхронізація всіх даних організації (структури закладу, підрозділів, працівників, пацієнтів, декларацій і всіх внесених медичних даних) з ЕСОЗ та МІС;
  • синхронізація та додавання усіх співробітників закладу, які не підтягнулись автоматично.

3. Провести процедуру закупівлі послуг використання нового МІС для роботи в електронній системі охорони здоров’я.

Фахівці ДП “Електронне здоровʼя” спільно з партнерами готові провести необхідні консультації та зробити технічний перехід закладу максимально комфортним для користувачів ЕСОЗ. 

5 Листопада 2021

Надавачі лабораторних послуг активно доєднуються до ЕСОЗ!
⚡️В Україні вже триває бета-тестування COVID-сертифікатів на підставі результатів ПЛР-тестів у застосунку «Дія». Сертифікат формується на основі даних З лабораторій, які підключені до електронної системи охорони здоров’я.
Українські лабораторії, приватні та державні, активно долучаються до електронної системи охорони здоров’я через приєднання відповідних інформаційних систем до Центральної бази даних ЕСОЗ.
❓❔Чому це важливо?
Невдовзі українці зможуть отримати сертифікат про результати ПЛР-тесту в додатку “Дія” та зручно використовувати його в умовах карантинних обмежень.
❗️❕Враховуючи особливості функціонування лабораторно-діагностичних центрів, установи мають можливість пройти тестування відповідності функціоналу власних інформаційних систем.
Для того, щоб подати заявку на тестування та в подальшому підключити свою інформаційну систему до центральної бази ЕСОЗ, скористайтесь інструкцією – https://ehealth.gov.ua/yak-pidklyuchytys-nadavacham…/

12 Грудня 2022
З нагоди тижня цифрової освіти підготували для вас підбірку онлайн-курсів для удосконалення медичних та цифрових навичок.
1️⃣ Курси на платформі Академії НСЗУ, де ви зможете удосконалити знання щодо взаємодії з електронною системою охорони здоровʼя – https://academy.nszu.gov.ua/
2️⃣ Українські лікарі отримали безоплатний доступ до провідного глобального клінічного ресурсу доказової медицини — платформи UpToDate.
UpToDate — клінічна повнотекстова база, яка включає повні описи станів хвороб та методи їх лікування. Доступ до реєстрації та користування можна отримати через сайт Центр громадського здоров’я України за посиланням- https://phc.org.ua/uptodate
3️⃣ Доступні різноманітні курси на платформі Центру Громадського Здоровʼя – https://portal.phc.org.ua/uk/view_all_courses/
4️⃣ Освітні серіали на платформі Дія. Цифрова освіта:
👩‍💻🧑‍💻 Для регіональних керівників із цифрової трансформації – заступників голів ОДА з цифровізації, цифрових лідерів та держслужбовців – про регіональну цифрову трансформацію.
Мета освітнього серіалу «Регіональна цифрова трансформація» – надати рекомендації щодо підходів до цифрової трансформації в громадах, а також розповісти про інструменти та технології, які можна використовувати для цифровізації, зокрема сфери охорони здоров’я. Одна із серій цього серіалу присвячена темі цифрової медицини та змін і пріоритетів, які зараз впроваджуються в цьому напрямі в нашій країні. Доступ можна отримати за посиланням- https://osvita.diia.gov.ua/…/tsyfrovi-navychky-dla-medykiv
👩‍⚕️🧑‍⚕️ Для медичних працівників з вдосконалення цифрових навичок. У десяти серіях навчального курсу медичні працівники вивчатимуть особливості роботи з базовими цифровими інструментами. За допомогою цього курсу Ви вдосконалите свої навички роботи з онлайн-інструментами та опануєте особливості роботи з формами для опитувань в Google, базові навички автоматизації в Excel, підготовку презентацій в Power Point та їх обговорення в Google Meet та Zoom. Доступ можна отримати за посиланням- https://osvita.diia.gov.ua/…/regional-digital…