7 років цифрової трансформації медицини: що презентували на eHealth Summit 2024

Нові проєкти цифрової охорони здоров’я презентували на першому eHealth Summit 2024, який відбувся 11 вересня і обʼєднав лідерів медичної та IT-індустрії, представників державних органів влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, бізнесу та міжнародних партнерів.

Попри численні виклики, які стоять перед країною, сфера охорони здоров’я активно поповнюється новими цифровими інструментами та сервісами. eHealth Summit 2024 став платформою для обміну досвідом, підбиття проміжних підсумків та обговорення майбутніх кроків у цифровізації української охорони здоров’я.

Серед ключових проєктів, які анонсував Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко – електронні рішення для обліку обігу медичного канабісу в Україні, електронне призначення допоміжних засобів реабілітації, електронні медичні висновки для процесів усиновлення та  для отримання водійського посвідчення, нові модулі системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів eStock, електронна черга на ендопротезування, а також запуск нових систем і реєстрів.

І важливою подією у сфері цифрового здоровʼя, яка очікує українців цьогоріч, є запуск особистого кабінету пацієнта. На першому етапі всі користувачі кабінету зможуть переглянути декларацію про вибір лікаря, а також за потреби – переподати її та знайти нового спеціаліста. Крім того, можна буде в разі необхідності змінити свої персональні дані (до прикладу, прізвище після одруження чи номер телефону).

Міністр подякував усім партнерам за підтримку цифрових реформ: “Цифровізація – це найперше про спрощення процедур для пацієнтів. Але водночас це значний крок до більшої прозорості, відповідальності та доступності медичної допомоги загалом. Україна впевнено демонструє, що навіть в умовах війни готова впроваджувати нові технології для розвитку медичної системи”.

На заході були представлені і ключові досягнення у сфері електронної охорони здоров’я, зокрема:

  • вже реалізовані інформаційні системи (електронна система охорони здоров’я, електронні системи епіднагляду та безперервного професійного розвитку, системи e-Stock та MedData, Єдиний вебпортал вакантних посад у закладах охорони здоров’я та ін.), які обʼєднують мільйони українців, сотні тисяч медичних працівників та десятки тисяч закладів охорони здоровʼя;
  • цифрові інструменти – електронні направлення та рецепти, медичні висновки для е-лікарняних, медичні висновки про народження, COVID-сертифікати та ін;
  • 12 систем та реєстрів даних в охороні здоровʼя, побудованих на платформі Дія Engine. 

“Цифровізація української системи охорони здоров’я відбувається вже протягом останніх семи років. Якщо порівнювати з розвиненими країнами світу, то у них ці процеси відбуваються десятиліттями. Ми цей шлях проходимо набагато швидше”, — зазначив під час виступу на eHealth Summit 2024 директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Дмитро Черниш.

На сьогодні ЕСОЗ є найбільшою державною ІТ-системою в Україні і серед багатьох країн Європи. Система зберігає дані про здоров’я 35 млн українців. До системи внесено 3,3 млрд медичних записів, 80 млн е-рецептів та 590 млн електронних направлень. Щоденно з системою працює 19 тис. закладів охорони здоров’я, а щосекунди системою обробляється до 1.7 тис. запитів. Адміністрування системи такого рівня є справжнім викликом.

При впровадженні будь-яких цифрових рішень в сфері охорони здоров’я ми використовуємо міжнародні довідники та міжнародні стандарти, до прикладу HL7 Fire. Ми також використовуємо принципи GDPR. Це робить наші системи більш інтероперабельними і наближає нас на шляху до євроінтеграції. Також варто не забувати про інтеграцію в середині країни між різними державними системами та реєстрами”, — зазначив Дмитро Черниш.

Робін Марц, Директорка Офісу охорони здоров’я USAID в Україні відзначила значний прогрес української eHealth та подякувала ключовим її учасникам:

Сьогодні українська система охорони здоров’я не лише показує стійкість та винахідливість, але і значний прогрес у цифровій трансформації медицини. Це дає можливість робити процес лікування ефективним та прозорим, а також дозволяє краще справлятися  та відновитися після втрат внаслідок російського вторгнення, при цьому розвиваючи цифрові сервіси для людей в Україні та тих, хто за її межами. З 2016 USAID з гордістю підтримує становлення і ріст електронної системи охорони здоров’я в Україні. Ця ІТ-система є однією з найбільших в Україні. До неї внесено вже понад 3 млн електронних медичних записів. В ЕСОЗ зареєстровані понад 35 млн українців. Система обробляє 1700 запитів за секунду. Ми горді співпрацею з МОЗ, ДП “Електронне здоров’я” та НСЗУ. Уряд США та міжнародні партнери продовжуватимуть підтримку України в процесі цифровізації сфери охорони здоров’я”.

Під час саміту виступили також директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге, голова парламентського Комітету з питань здоров’я Михайло Радуцький, Віцепрем’єр-міністр України з питань цифровізації Михайло Федоров, міжнародні партнери. Вони висвітлили важливість реформ та цифрових проєктів у сфері охорони здоров’я.

Захід відбувався за підтримки “Проєкту підтримки Дія”, що Програма розвитку ООН в Україні реалізує за фінансування Швеції.

“Програма розвитку ООН прагне підтримувати українців у просуванні цифровізації, зокрема у сфері охорони здоров’я. Ми твердо віримо, що цифрові інновації — це не лише інструмент для модернізації, це — порятунок у ці складні часи. Разом із нашими партнерами продовжуватимемо тісно співпрацювати з Урядом у напрямі розробки нових цифрових рішень, щоб усі в Україні – чоловіки, жінки та діти мали доступ до якісної медичної допомоги, на яку вони заслуговують”, — підкреслив заступник Постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс. 

eHealth Summit 2024 демонструє, що цифровізація охорони здоров’я в Україні динамічно розвивається. Продовжуємо працювати над впровадженням нових технологій, які допомагають українцям бути здоровішими.

Переглянути запис події можна за посиланням.

Також рекомендуємо
21 Лютого 2023
❓Як планується впровадження електронного рецепта?
В умовах воєнного стану дане рішення буде впроваджуватися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків.
❓Що необхідно лікарям – ФОП аби мати змогу виписувати електронний рецепт?
До 31 березня 2023 року медичні заклади та лікарі – ФОП мають зареєструватися та почати вести електронну медичну документацію в ЕСОЗ: електронні медичні записи, електронні направлення, медичні висновки та, зокрема, й електронні рецепти.
Ця вимога передбачена ліцензійними умовами, що встановлюються державою, та поширюється на медичні заклади та фізичних осіб-підприємців незалежно від рівня медичної допомоги, яку вони надають, форми власності закладу чи його спеціалізації. Зауважимо, що наприкінці 2022 року Кабмін відтермінував підключення закладів до 31 березня 2023 року. Відповідна вимога також поширюється на всі аптечні заклади України.
❓Де навчатись роботі з даним функціоналом?
На платформі Академії НСЗУ та у представників медичних інформаційних систем, що встановлені в закладах охорони здоровʼя, завжди доступні відповідні навчальні матеріали.
10 Травня 2022
У звʼязку з воєнними діями трапляються численні випадки безповоротніх втрат медичної документації. Записи, що раніше не були внесенні в електронну систему охорони здоровʼя, відновити, на жаль, неможливо.
Закликаємо лікарів продовжувати системно вносити дані про пацієнтів до електронної системи охорони здоровʼя, зокрема – дані про вакцинацію. Важливо, аби дані були внесенні не лише в медичну інформаційну систему, а й синхронізованні з Центральною базою даних електронної системи охорони здоровʼя. У ситуації, якщо інформація про проведені щеплення особи буде втрачена, а можливості її відновити не буде, пацієнтам необхідно буде пройти повторний курс щеплень.
Нагадуємо, що процедура ревакцинації, є абсолютно безпечною. Що підтверджено численними результатами досліджень та рекомендовано авторитетними міжнародними організаціями, такими як World Health Organization (WHO) та Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності.
Убезпечте дані своїх пацієнтів – вносьте їх до ЕСОЗ!
31 Липня 2023

З метою комплексної оцінки взаємодії медичних інформаційних систем з центральною базою даних електронної системи охорони здоров’я ДП “Електронне здоровʼя” здійснює регулярні заходи з тестування всіх без винятку електронних медичних інформаційних систем щодо їх відповідності актуальним технічним вимогам.

Ці заходи є необхідними задля того, щоби всі без обмежень медичні працівники мали повноцінний доступ до всіх функціональних можливостей електронної системи охорони здоров’я, а також їх високу якість та надійний сервіс.

У ході попередньо ініційованих Адміністратором тестувань електронної медичної інформаційної системи РІМС “Медстар” було виявлено невідповідність 8 функціональних модулів вказаної МІС:

  • Модуль 3.1.2 Вимоги до реєстрації та оновлення НМП, реєстрації керівників НМП; 
  • Модуль 3.1.6 Вимоги до перегляду декларацій про вибір лікаря ПМД в НМП ПМД;
  • Модуль 3.2.1 Вимоги до роботи з деклараціями;
  • Модуль 3.3.2 Вимоги до пакету даних діагностичного звіту;
  • Модуль 3.6 Вимоги до отримання доступу до медичних даних;
  • Модуль 3.7.1 Вимоги до роботи з записами про ідентифікованих пацієнтів в Системі;
  • Модуль 3.10 “План лікування”;
  • Модуль 3.17 Вимоги до роботи з електронними направленнями.

Встановлення цієї невідповідності було безумовною підставою для відключення медичної інформаційної системи від центральної бази даних ЕСОЗ. Згідно з цим 28 червня 2023 року було ухвалено рішення про відключення РІМС “Медстар” від центральної бази даних електронної системи охорони здоровʼя 28 серпня 2023 року. 

При цьому зауважимо, що впродовж 60 днів з моменту прийняття рішення, оператор МІС мав можливість провести роботи над усуненням виявлених порушень та повторно пройти тестування на відповідність технічним вимогам. Так станом на 26.07.2023 оператор РІМС “Медстар” успішно пройшов тестування зазначених модулів та отримав підтверджуючі висновки про позитивний результат тестування. 

У звʼязку з цим, враховуючи результати тестування Адміністратором прийнято рішення щодо продовження функціонування електронної медичної інформаційної системи РІМС «Медстар» в електронній системі охорони здоровʼя задля подальшої взаємодії надавачів медичної допомоги з ЦБД ЕСОЗ.

20 Жовтня 2022
До уваги лікарів!
Нещодавно на платформі Академії НСЗУ було оновлено курс “Особливості створення електронного рецепта”.
Цей курс було оновлено у зв’язку з розширенням функціоналу виписування е-рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.
НАВЧАННЯ ВАЖЛИВО ПРОЙТИ:
🔹 лікарям первинної медичної допомоги;
🔹 лікарям спеціалізованої медичної допомоги;
🔹 всім лікарям, які здійснюють призначення рецептурних лікарських засобів пацієнтам.
✔Для тих, хто ще не проходив навчання – реєструйтеся вже зараз за посиланням –
✔Для тих, хто вже проходив курс по е-рецепту на антибіотики – ознайомтеся з оновленнями –
💡 Курс “Особливості створення електронного рецепта” зареєстровано у Системі БПР (кількість балів за курсом: 10 БПРЛ).
Курс розроблений командою НСЗУ Національна служба здоров’я України та ДП «Електронне здоров’я» за підтримки Міністерство охорони здоров’я України.