В ЕСОЗ діятимуть тимчасові зміни щодо відправки СМС за всіма програмами е-рецепта

З 15 грудня 2023 року в ЕСОЗ діятимуть тимчасові зміни, які дозволять пацієнту отримувати номер та код е-рецепта навіть за умови збоїв у роботі мобільного оператора. 

Таке рішення погодили у зв’язку тим, що багато українців втратили мобільний зв’язок та, зокрема, не можуть отримати СМС з номером електронного рецепта на препарати за програмами реімбурсації “Доступні ліки”, на наркотичні ліки, вартість яких відшкодовується коштом місцевих бюджетів та на ліки за власний кошт пацієнта.

Відповідні зміни діятимуть у межах ВСІХ ПРОГРАМ, за якими призначаються ліки за е-рецептами (тобто як на реімбурсацію, так і на ліки за іншими джерелами фінансування, що доступні в ЕСОЗ).

Алгоритм дій лікаря при виписуванні е-рецептів у рамках тимчасових змін

  • При створенні нових е-рецептів 

З 15 грудня 2023 року лікарю необхідно роздрукувати для пацієнта паперову інформаційну довідку  АБО передати її в електронному вигляді (чи повідомити номер та код іншим способом, наприклад, сфотографувати). Інформаційна довідка міститиме і номер рецепта, і код його підтвердження, який необхідно надати працівнику аптеки. Ці зміни – тимчасові заходи, які вжиті на період кризи та стосуються користувачів усіх мобільних операторів

  • У випадку якщо е-рецепт виписали до 14 грудня включно, проте СМС не надійшла

Лікарю необхідно згенерувати нову інформаційну довідку за рецептом та передати її  (АБО інформацію з неї) пацієнту. Зокрема, це можна зробити дистанційно в узгодженому між лікарем та пацієнтом форматі (телефоном, месенджером тощо). В іншому випадку пацієнт може дочекатися СМС щодо раніше створеного е-рецепта після відновлення звʼязку оператором.

  • У випадку якщо е-рецепт виписали раніше, проте СМС успішно надійшла пацієнту

Пацієнт має, як і раніше, звернутися до аптеки та предʼявити номер рецепта та код його підтвердження з СМС.

Звертаємо вашу увагу, що зазначені зміни НЕ стосуються програми “Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові”. Отже, при виписуванні е-рецепта на тест-смужки СМС-повідомлення із номером та кодом рецепта буде надходити пацієнту як і зазвичай.

Також рекомендуємо
22 Грудня 2020
❗До уваги розробників медичних інформаційних систем❗
📌 eHealth припиняє підтримку Internet Explorer 11.
У зв’язку з заявою компанії Microsoft про припинення підтримки браузера Internet Explorer 11-
Команда eHealth інформує, що з наступного оновлення (v.8.19.12) система eHealth перестане допускати авторизаційні запити надіслані до центрального компоненту через браузер Internet Explorer 11.
📌 Технічна команда eHealth рекомендує МІС, що допускають використання Internet Explorer 11 вжити відповідних заходів та надати користувачам альтернативні IЕ11 рішення для роботи в системі eHealth.
26 Серпня 2022
В Україні спрощується доступ до необхідних лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань, а також додатково посилюється контроль за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.
🔹Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбудеться в листопаді цього року.
🔹Також передбачається перехідний період для медичних закладів. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами. А в разі відсутності підключення до ЕСОЗ – за паперовими з використанням спеціальних рецептурних бланків форми №3.
🔹Водночас для відпуску таких препаратів за е-рецептом аптечні заклади, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ.
🔹Так, із випискою електронного рецепта пацієнту надходитиме смс із номером рецепта та унікальним кодом погашення, які він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів, призначених рецептом.
🔹Таким чином, з листопада в Україні запрацює другий етап впровадження електронного рецепта на відпуск рецептурних препаратів. Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати – очікується в 2023 році.
7 Квітня 2023
З початку квітня до звичного паперового рецепта додався цифровий аналог, отже всі рецептурні ліки тепер можна придбати як за паперовим, так і за електронним рецептом.
👩‍⚕️🧑‍⚕️Українці активно користуються новим сервісом: за перший тиждень було виписано понад 43 тисячі електронних рецептів.
🇪🇺 Ми звикли до багатьох цифрових інструментів, адже вони працюють у багатьох розвинутих країнах. Зокрема, в країнах Європейського Союзу, частиною якого прагне стати й Україна. І електронний рецепт — один із таких.
📲 Е-рецепт в Україні був впроваджений ще кілька років тому в рамках програми реімбурсації «Доступні ліки», з минулого року його виписують на антибіотики та наркотичні препарати, і з квітня — також на інші рецептурні ліки.
Нагадуємо:
💊 Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ.
💊 Перевагою е-рецепта є те, що в разі тривалого лікування хронічних захворювань за потреби повторний рецепт на потрібні ліки можна отримати, звернувшись до лікаря дистанційно.
💊 Більшість ліків першої необхідності не потребують рецепта. Ті ліки, що і раніше були рецептурними, тепер просто можна буде отримати ще й за електронним рецептом. На час війни також за потреби пацієнти можуть отримати та паперовий рецепт.
💊 Інформацію про те, чи потрібен рецепт для купівлі того, чи іншого препарату, можна знайти в інструкції препарату. Ви можете скористатись сервісами онлайн-аптек або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.
💊 Рецептурний препарат чи ні — визначає його виробник, чи заявник, що, подаючи заявку на реєстрацію, вказує умови відпуску. Під час проходження експертизи цей статус або підтверджується, або змінюється.
💊 Як і раніше, залишаються винятки для регіонів, де тривають бойові дії, а також на придбання ліків волонтерами для потреб медичного фронту.
22 Грудня 2022

Державне підприємство “Електронне здоров’я”, що відповідно до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411, є  адміністратором центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я (надалі – Адміністратор) повідомляє наступне.

 Відповідно до наказу Адміністратора від 21.12.2022 №82, ураховуючи добровільне подання оператором електронної медичної інформаційної системи заяву про зменшення обсягів функціональних можливостей МІС, прийнято рішення щодо відключення визначеного функціонала медичної інформаційної системи “HealthTech” у термін до 22.12.2022 від центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я. 

Обсяг функціональних можливостей, який буде відключений від ЦБД ЕСОЗ у МІС “HealthTech”:

  • 3.4 Адмиіністративний модуль аптечного закладу