Важливі умови при скасуванні е-рецепта фармацевтом

Віднедавна в ЕСОЗ стала доступна можливість скасування недійсного електронного рецепта фармацевтом. 

Переглядайте важливі нюанси при скасуванні е-рецепта фармацевтом👇 

Коли скасування ДОПУСКАЄТЬСЯ👇

✔Фармацевт має право скасувати електронний рецепт лише у випадку, якщо він є недійсним

✔Е-рецепт є недійсним, якщо: 1) виписаний з порушенням вимог Правил виписування рецептів на лікарські засоби, 2) містить несумісні лікарські засоби та/або помилки, зокрема в дозі лікарського засобу, та/або строк дії якого закінчився.

✔Під час скасування е-рецепту фармацевт повинен вказати підстави для визнання рецепту недійсним. 

✔Після скасування рецепту в ЕСОЗ фармацевт має повідомити пацієнта про необхідність повторно звернутися до лікаря задля призначення необхідного лікарського засобу та виписки нового рецепта. 

✔Функція скасування рецепта можлива для всіх програм – як за власні кошти пацієнта, так і в межах програм реімбурсації.

Коли скасування е-рецепту НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ👇

Ситуація #1 Якщо пацієнт з тих чи інших причин  вважає, що у рецепті допущено помилку (до прикладу, вказаний не той лікарський засіб, джерело фінансування тощо) – це не є підставою для скасування рецепта фармацевтом.

Що ж робити? У такому випадку фармацевт має розʼяснити пацієнту, що в інформаційній довідці (у разі її наявності у пацієнта) пацієнт може переглянути всю інформацію про рецепт та/або пересвідчитися у призначенні лікаря шляхом повторного звернення до лікаря. 

Важливо: Виключно лікар визначає доцільність та необхідність призначення того чи іншого лікарського засобу при лікуванні пацієнта, керуючись відповідними алгоритмами, протоколами лікування, дослідженнями тощо. 

Також рекомендуємо
31 Січня 2022

Шановні партнери та користувачі ЕСОЗ!

З метою оптимізації та покращення продуктивності системи ЕСОЗ, проводимо планові технологічні роботи.
Задля мінімізації можливих незручностей для користувачів, регламентні роботи відбуватимуться з 22:00 01.02.2022 та до 23:00 01.02.2022 .

Дякуємо за розуміння!

27 Вересня 2022
Сьогодні функціональність електронної системи охорони здоровʼя розширюється стрімкими темпами.
Все більше послуг стають доступними пацієнтам.
Проте, трапляються й ситуації, коли реєстраційі дані пацієнта змінилися, або під час реєстрації пацієнта було допущено помилку. Розповідаємо, як діяти в таких випадках.
📌 У разі, якщо ваша контактна інформація змінилася, то при наступному візиті до лікаря, переконайтеся, що в системі відображаються ваша актуальна інформація.
Перевірте, чи у вашій декларації вказано ваше актуальне прізвище та інші дані. Лікар на прийомі може змінити цю інформацію відповідно до вашого запиту
📌 У разі, якщо ви змінили номер телеону, вказаний у декларації, ви можете самостійно подати заявку на зміну даних в ЕСОЗ через онлайн-форму на сайті на сайті НСЗУ: https://service.e-health.gov.ua/…/authentication-form
📌 А у разі, якщо виникла необхідність змінити медичні записи про пацієнта в ЕСОЗ – зверніться до представника закладу, який виконує роль “адміністратора медичних записів”. За потреби лікар може змінити ці дані у системі.
8 Серпня 2024

Усі учасники вебінару “Основи роботи з планами лікування в ЕСОЗ” мають змогу отримати сертифікат та 1 бал БПР за проходження навчання.

❓Що для цього потрібно?

1.Перейдіть на платформу Академії НСЗУ за посиланням.

2. За необхідності – перегляньте запис вебінару ще раз та ознайомтеся із презентацією доповідача.

3. Пройдіть короткий тест по змісту вебінару.

4. У разі успішного проходження – завантажте сертифікат та отримайте додатковий бал БПР.

5. Підпишіться на канал eHealth Україна та дізнавайтеся про більше можливостей для медиків.

Переглянути матеріали з вебінару можна тут: 
👉 Отримати 1 бал БПР

👉 Матеріали вебінару

👉 Питання, які не увійшли у вебінари

20 Листопада 2020
Республіка Казахстан, як і Україна, успадкувала від радянського періоду систему охорони здоров’я, побудовану за моделлю Семашко, тобто охорона здоров’я перебувала у власності держави, функціонувала на основі централізованого планування, і одним з її ключових принципів був загальний і безкоштовний доступ населення до медичної допомоги.
Після здобуття у 1991 році незалежності Казахстану довелося розробляти власну політику і систему планування в галузі охорони здоров’я. Багато функцій Міністерства охорони здоров’я були децентралізовані і передані регіонам, обласні департаменти охорони здоров’я володіли значним ступенем самостійності.
На сьогодні медична система Казахстану адаптована до міжнародних стандартів, відповідно до базового набору стандартів та короткострокового плану стандартизації електронної охорони здоров’я.
Національна стандартизація в галузі електронного здоров’я регулюється технічним комітетом з стандартизації та комітетом з технічного регулювання та метрології Міністерства інвестицій та розвитку Республіки Казахстан.
Стандартизація відбувалась у декілька етапів:
🔵 2013-2014 роки – Створення електронної моделі медичної картки, яка включала перший базовий набір стандартів також визначили перші класифікатори в електронній системі охорони здоров’я.
Оскільки не було компетенції розробляти стандарти у галузі електронного охорони здоров’я, стандарти були прийняті у формі стандартних вимог та норм.
🔵 2015-2016 рр. – ідентифікація функціоналу електронної медичної картки, що включає процеси медичного обслуговування та визначення додаткових класифікаторів для їх підтримки. У 2015 році було розроблено та затверджено 4 стандарти та розпочався процес адаптації класифікаторів.
🔵 Далі з 2017го по 2020 рік затвердили урядом стратегію розвитку електронної системи охорони здоров’я казахстану.
На сьогодні Урядом Республіки Казахстан ефективно здійснюється політика щодо розвитку і модернізації національної системи охорони здоров’я.
За роки реформ в сфері охорони здоров’я країни відбулися кардинальні зміни: удосконалили законодавство, прийняли нові державні та галузеві програми з питань розвитку національної системи охорони здоров’я.