Корисні ресурси для безкоштовних консультацій та пошуку ліків

У період воєнного часу, доступ до медичної допомоги чи до потрібних медикаментів може бути обмеженим. Сьогодні підготували перелік корисних ресурсів за допомогою яких ви можете знайти необхідні ліки чи безкоштовно отримати консультацію потрібного спеціаліста:
🧩 Портал на якому можна знайти необхідні медичні препарати – https://tabletki.ua/uk/
🧩 Понад 2000 лікарів обʼєднались, щоб надати безкоштовну допомогу українцям у форматі онлайн-консультацій. Скористатись можете за посиланням – https://t.me/MedicalForUA_bot
🧩Телеграм-бот, де можна отримати допомогу лікаря. Консультують фахівці прямо в чаті за посиланням – https://t.me/Doc2rbot
🧩 Портал з консультацією психотерапевтів та психологів Help24 –
🧩 Чат підтримки від психотерапевтів «Як ти?»- https://t.me/yaktuzaraz
🧩 Інститут когнітивного моделювання разом з кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії запустили телеграм-бот, який надає підтримку –
🧩 Телеграм-бот з алгоритмом надання домедичної допомоги під час військових дій https://t.me/TacticMedAid_bot
🧩 Портал «ДонорUA», на якому зібрана уся необхідна інформація щодо донорства крові- https://www.donor.ua/
Бережіть себе та своїх близьких!
Також рекомендуємо
2 Листопада 2021
Що робити, якщо не вдається згенерувати COVID-сертифікат?
eZdorovya підготували для вас рішення, що робити, якщо вам не вдається згенерувати COVID-сертифікат .
👉 Однією з причини, чому не вдається створити COVID-сертифікат – при внесенні даних про вакцинацію до електронної системи охорони здоров’я було допущено помилку. В такому випадку зверніться, будь ласка, до пункту, де Вам робили щеплення, взявши з собою паспорт та ідентифікаційний код. Виправити чи змінити ваші дані у записі про вакцинацію можуть лише фахівці пункту щеплення.
🤳 Якщо ви вакцинувались у сімейного лікаря, то відповідно потрібно звернутись до нього для зміни даних.
📲 Якщо питання не вирішується, зверніться до контакт-центру МОЗ з питань коронавірусної хвороби та вакцинації за номером 0 800 60 20 19. Також, ви можете скористатися чат-ботом підтримки на сайті Міністерства охорони здоров’я України.
🏥 Нещодавно розпочали роботу офлайнові центри підтримки застосунку Дія, фахівці яких особисто навчать вас генерувати сертифікати. Зараз дані пункти працюють у двох пунктах масової вакцинації столиці:
– Центральний залізничний вокзал, м. Київ, пл. Вокзальна, 1
– ТЦ River Mall, м. Київ, Дніпровська набережна, 12
26 Жовтня 2022
Нагадуємо, що з листопада 2022 року в Україні відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів почне здійснюватися за електронним рецептом. Таким чином, електронний рецепт поступово прийде на заміну спеціальним паперовим рецептурним бланкам рожевого кольору, що використовуються зараз для призначення цієї групи ліків.
Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбуватиметься в межах перехідного періоду. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами. Втім, якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ, він випише пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку форми №3.
Якщо ваш заклад уже має МІС, працює з електронною системою охорони здоров’я та виписує рецепти, рекомендуємо сконтактувати з представниками вашої МІС та дізнатися, коли стануть доступні нові функціональні можливості у вашій МІС.
Якщо ваш заклад зареєстрований в ЕСОЗ, проте ви раніше не працювали з модулем електронного рецепта – зверніться до представників вашої МІС та уточніть, коли стане доступним новий модуль в МІС.
Додатково зʼясуйте у представників вашої МІС, коли плануються навчальні заходи щодо роботи з новим функціоналом.
📌 Нагадуємо, що перелік МІС, які підключенні до ЕСОЗ та їх функціоналу ви можете переглянути за посиланням: https://ehealth.gov.ua/pidklyucheni-do-ehealth-mis/
📌 Нагадаємо, що нещодавно на платформі Академії НСЗУ було оновлено курс “Особливості створення електронного рецепта”. Цей курс було оновлено у зв’язку з розширенням функціоналу виписування е-рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.
✔Для тих, хто ще не проходив навчання – реєструйтеся вже зараз за посиланням:
✔Для тих, хто вже проходив навчальний курс по виписуванню е-рецепта на антибіотики – ознайомтеся з оновленнями:
2 Червня 2022
Отримати електронний лікарняний можуть навіть ті переселенці, що знаходяться за кордоном.
📌 Оформлення електронного лікарняного та отримання виплат громадяни України мають право у наступних категоріях: захворювання або травма загального характеру, догляд за хворою дитиною, вагітність та пологи, ортопедичне протезування.
📌 Для оформлення потрібно пацієнту звʼязатись зі своїм сімейним чи лікуючим лікарем. Щоб сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність лікар повинен отримати підтвердження підстав про набуття тимчасової непрацездатності. Це може бути довідка чи виписка, де вказаний діагноз.
📌 Ви також можете отримати МВТН, якщо ваш діагноз був поставлений за кордоном. Проте лікар може запросити документ українською мовою.
23 Червня 2023

В електронній системі охорони здоров’я зберігаються медичні дані близько 35 мільйонів українців. Щоденно в системі  працюють понад 360 тисяч активних користувачів із понад 17 тисяч медичних закладів. Саме завдяки розвитку ЕСОЗ українці користуються такими послугами, як: електронні рецепти та направлення, єМалятко, сертифікати про вакцинацію, одужання, електронні лікарняні та ін. 

Українська електронна система охорони здоров’я працює з надвисоким навантаженням та чи не з рекордною швидкістю росту даних у світі: щосекунди вона обробляє понад 1,3 тисячі запитів. На сьогодні ця цифра відповідає показникам працездатності ЦБД до повномасштабного вторгнення та свідчить про те, що система відповідає поточному навантаженню та вимогам системи охорони здоровʼя. За динамічним ростом електронних медичних записів даних можна стежити на дашбордах Національної служби здоров’я. Так, з кожним днем система наповнюється майже 4 мільйонами медичних записів, а це – десятки тисяч рецептів, направлень, медичних висновків тощо. 

ЕСОЗ є двокомпонентною та складається з центральної бази даних (державний компонент) та медичних інформаційних систем (приватні компоненти). Саме медичні інформаційні системи дають змогу лікарям  зареєструватися в ЕСОЗ та здійснювати автоматизований обмін даними з центральною базою даних, яку своєю чергою адмініструє ДП “Електронне здоров’я” та відповідає за забезпечення її безперебійної роботи. 

У разі виникнення такої потреби – фахівці ДП завжди готові надати консультацію МІС щодо вирішення тих чи інших технічних проблем, які перешкоджають комфортній роботі лікарів та фармацевтів у системі. Своєю чергою, провайдери МІС зобовʼязані інформувати адміністратора про появу будь-яких технічних проблем на стороні МІС та надавати належну технічну підтримку користувачам. Це обовʼязкова вимога, передбачена договором про підключення МІС.

Сьогодні ми нагадаємо, як діяти, якщо ви зіштовхнулися з затримками у роботі ЕСОЗ.

Алгоритм дій для закладів у разі затримок в ЕСОЗ

У разі виникнення затримок у роботі МІС/ЕСОЗ рекомендуємо слідувати наступному алгоритму:

  1. Перевірте спроможність власного компʼютера та підключення до мережі Інтернет – можливо, повільна робота системи повʼязана з локальною проблемою на робочому місці лікаря.
  2. Перевірте сторінку моніторингу працездатності центральної бази даних ЕСОЗ. Якщо на сторінці зафіксований інцидент, це означає, що проблема вже знаходиться в опрацювання технічних спеціалістів, а про результати її вирішення буде проінформовано додатково. Додатково на сторінці моніторингу ви можете підписатися на оновлення, а також повідомити про проблему, з якою ви зіштовхнулися.
  3. Якщо на робочому місці все гаразд, а на сторінці моніторингу не зафіксований інцидент на ЦБД, зверніться до технічної підтримки МІС, що встановлена у вашому  закладі.
  4. У разі, якщо МІС не може самостійно вирішити проблему, або ця проблема знаходиться в площині ЦБД – МІС сформує необхідний технічний запит до підтримки ЦБД ЕСОЗ. Дякуємо за співпрацю!