ТОП-10 найпоширеніших питань та відповідей щодо верифікації даних в ЕСОЗ

Запущено постійну верифікацію відомостей реєстрів ЕСОЗ з Державним реєстром фізичних осіб-платників податків (ДРФО), тому зібрали для вас усю необхідну інформацію, як підготуватися до змін, щоби верифікація ваших пацієнтів пройшла успішно. 

Ось ТОП-10 найпоширеніших питань та відповіді на них:

  • Як здійснюється верифікація з ДРФО?

Система автоматично збирає необхідні дані та відправляє їх в ДПС захищеним каналом. Лікарі в цьому процесі участі НЕ беруть.

  • Як часто відомості пацієнта верифікуються?
  • під час реєстрації пацієнта вперше 
  • кожного разу при оновленні даних пацієнта
  • планово з визначеною НСЗУ періодичністю, навіть якщо дані пацієнта не змінювалися.

 

  • Які дані пацієнта підлягають верифікації?
  • ПІБ пацієнта, дата його народження, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП)
  • відомості про відмову від присвоєння РНОКПП
    (коли в ЕСОЗ не вноситься РНОКПП та відмітка про відмову проставляється “так”, наприклад, у разі відмови з релігійних міркувань)
  • відомості про відсутність РНОКПП
    (коли в ЕСОЗ не вноситься РНОКПП та не заповнюється відмітка про відмову)

 

  • Що означає статус “Потребує верифікації”?

Статус верифікації “Потребує верифікації” інформує про потребу проведення верифікації автоматично системою або в ручному режимі (НСЗУ). 

На цьому етапі жодних дій від лікаря НЕ потрібно (навіть якщо статус верифікації більшості пацієнтів “Потребує верифікації”). До того ж цей процес жодним чином не блокує роботу лікаря з обліковим записом пацієнта.

 

  • На що важливо звертати увагу лікарям?

Наразі додаткова підготовка від лікарів не вимагається. Як і завжди медики мають стежити за актуальністю даних пацієнтів під час надання їм медичної допомоги та за потреби – оновлювати інформацію.

Оновлювати запис про пацієнта має той лікар, який надає медичну допомогу пацієнту на цей момент. У разі, якщо лікар спеціалізованої медичної допомоги виявив невідповідність у даних пацієнта, він має актуалізувати його дані. 

З початком верифікації даних пацієнтів за РНОКПП рекомендуємо лікарям періодично відстежувати статуси верифікації свої пацієнтів та за потреби – оновлювати їх дані на коректні.

 

  • Чи потрібно щось від лікаря або пацієнта, якщо статус верифікації пацієнта – “Успішна верифікація”?

НІ, відомості пацієнта автоматично перевірено і вони актуальні.

 

  • Що має зробити лікар, якщо статус верифікації пацієнта – “Неуспішна верифікація (потребує змін)”?

Якщо РНОКПП не оновиться автоматично (переважно це стосуватиметься жінок старше 16 років) – лікар має перевірити та за потреби оновити реєстраційні дані пацієнта. Якщо помилка допущена в його РНОКПП – треба спрямувати пацієнта подати звернення до НСЗУ з метою оновити дані. 

Якщо дані пацієнта в ЕСОЗ відповідають даним в документах, які надав пацієнт – необхідно спрямувати пацієнта оновити дані до Державної податкової служби.

 

  • Чи потрібно буде вручну виправляти дані по всіх пацієнтах, в яких були помилки?

Для більшості пацієнтів системою буде автоматично оновлено РНОКПП на коректний. Після чого статус пацієнта зміниться на “Успішна верифікація”.  У такому разі додаткові дії від лікаря чи пацієнта не вимагатимуться.

 

  • Якими нормативно-правовими актами регулюються зміни?

Процес верифікації записів про пацієнтів в електронній системі охорони здоровʼя регулюється:

 

  • Де дізнатися про верифікацію відомостей ЕСОЗ детальніше?

Шукайте більше рекомендацій щодо верифікації пацієнтів у👉 вебінарі  

Поширені запитання та відповіді про 👉 верифікацію.

Також рекомендуємо
27 Січня 2022
З квітня 2022 року усі антибіотики, які зареєстровані в Україні, відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта.
Про це повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко на сьогоднішньому брифінгу та зауважив, що впровадження електронного рецепта на антибіотики – це виклик серйозній проблемі, що особливо широко сформувалась в українському суспільстві – безконтрольному (або самовільному) вживанню цих препаратів, що може викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків при лікуванні все більшої кількості хвороб.
📅З квітня усі антибактеріальні препарати призначатимуться виключно лікарями, які будуть виписувати пацієнтам електронний рецепт. Слід підкреслити, що в електронному рецепті зазначатиметься діюча речовина (а не конкретна торгова марка препарату), її лікарська форма та дозування.
👩👨‍🦰Пацієнт зможе погасити е-рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоровʼя, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.
📲Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для отримання електронного рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я.
❓Чому це важливо?
– Помилкові самопризначення і, як наслідок, неправильне вживання антибактеріальних препаратів призводять до того, що вони втрачають свою ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій.
– Вживання антибіотиків без відповідних показань та підстав шкідливе не лише для самої людини, але й з точки зору громадського здоров’я. Адже це сприяє формуванню антибіотикорезистентних штамів.
– Пацієнт може погасити рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоровʼя, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті. Таким чином пацієнт буде приймати рішення про покупку на свій розсуд та відповідно до власного бюджету.
21 Березня 2024
Національна служба здоров’я України продовжує відповідати на поширені питання, які ви нам залишаєте. Сьогодні – про ведення електронних медичних записів середнім медичним персоналом.
❓ Чи може медична сестра вносити профілактичні виміри (зріст, вага, глюкоза, холестерин)?
✅ Так, медична сестра має створити медичний запис Спостереження, де зафіксує відповідні виміри. Таке Спостереження може бути подане через Діагностичний звіт або через створену Взаємодію в межах Епізоду надання медичної допомоги. Таке Спостереження повинно бути підписане власним ЕЦП медсестри.
❓ Що може робити медична сестра у школі? Які медичні записи вносити до ЕСОЗ?
✅ Медична допомога, відповідно до законодавства, може надаватися виключно у закладах, які мають відповідну ліцензію на медичну практику. Деякі великі заклади освіти, школи та садочки, дійсно можуть мати таку ліцензію. В такому випадку цей заклад освіти може бути зареєстрований в ЕСОЗ та реєструвати там свій медичний персонал. Решта ж закладів освіти можуть укладати договори з медичними закладами на надання медичних послуг. Тоді в ЕСОЗ зареєстрований відповідний медичний заклад і його персонал. Всі можливості, які є у персонала медичного закладу щодо ведення записів в ЕСОЗ, у цьому разі можуть бути реалізовані таким медичним персоналом і на території освітнього закладу. Заклади ж освіти, які мають у штаті медсестру і при цьому не мають медичної ліцензії, не можуть бути зареєстровані в ЕСОЗ чи мати будь-який інший доступ до ЕСОЗ.
ℹ️ Більше інформації про ведення ЕМЗ середнім медичним персоналом ви можете знайти в онлайн-курсі “Робота медичних сестер та братів в ЕСОЗ”, який доступний за посиланням: https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=212
Стежте за новинами на каналах Академії НСЗУ, де ви дізнаєтеся про нові курси та матеріали:
➡️Телеграм канал – https://t.me/academy_NSZU
➡️Вайбер канал –
Джерело: НСЗУ
5 Травня 2022

Під час воєнного стану Міністерство охорони здоровʼя спростило процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН) вагітним жінкам, які вимушено залишили територію країни. Відтепер це можна зробити без особистого прийому у лікаря.
Алгоритм отримання електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність складається з 3 кроків:
1) Жінка першочергово має сконтактувати зі своїм лікуючим лікарем та заявити про бажання отримати МВТН віддалено.
2) Виписати віддалений МВТН може й інший лікар, якщо ви втратили звʼязок зі своїм лікуючим спеціалістом. Для цього вам потрібно надати медичні записи, що підтверджують вагітність та лікування.
3) Лікар перевірить медичні записи та сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність, що є основою для формування електронного лікарняного.
☎️ У разі запитань можете звернутись на гарячу лінію Міністерства охорони здоровʼя України за номером 0 800 60 20 19.

26 Листопада 2022
#ЗдоровішіРазом
Цього тижня – всесвітній тиждень обізнаності про антибактеріальні лікарські засоби (World Antimicrobial Awareness Week 2022). Ініціатива, яка щорічно проводиться ВООЗ задля боротьби з розвитком антибіотикорезистентності.
Антибіотикорезистентність (AMR) – набуття бактеріями стійкості до антибіотикотерапії, у результаті чого антибіотики та інші протимікробні препарати стають все менш ефективними, а від інфекції стає все важче або неможливо лікувати.
❓Чому це важливо?
📌 Уже зараз, за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тисяч людей. А вже до 2050 року це число може збільшитися до 10 мільйонів смертей щороку.
📌 Експерти ВООЗ визначають причиною зростаючої хвилі антибіотикорезистентності безконтрольне застосування антибіотиків пацієнтами без призначення лікаря.
📌 Ризик вироблення антибіотикорезистентності зростає і у разі недотримання режиму прийому ліків в ситуаціях, коли вони потрібні.
📌 Саме тому лікування антибіотиком має призначатися та контролюватися виключно лікарем.
📌 Вживайте антибіотики виключно за призначенням лікаря!
Детальніше у відеоролику за посиланням: https://youtu.be/tuYTbAktGNE