Медичні висновки: актуальний стан відновлювальних робіт

Шановні лікарі!

Інформуємо, що з 15 грудня в результаті технічного інциденту, який виник у роботі реєстру медичних висновків, користувачі ЕСОЗ могли зіштовхнутися з проблемами у роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність та про народження.

Зокрема протягом цього періоду можуть виникати проблеми в обробці, скасуванні, а також відображенні деяких медичних висновків. Відповідні проблеми були зафіксовані технічними фахівцями ДП “Електронне здоровʼя” та оперативно взяті у роботу. 

Наразі продовжуються роботи над відновленням відображення деяких медичних висновків, створених з 15 грудня. За результатами технічних робіт також буде відновлено повноцінну можливість подовження та скасування раніше відкритих випадків тимчасової непрацездатності (у разі відповідності такої дії чинному законодавству).

Також сьогодні з 8:30 спостерігалася часткова недоступність медичних висновків про народження. Повідомляємо, що станом на 10:20 роботу компонента було відновлено.

Цю інформацію, а також хід розв’язання зазначених проблем завжди можна прозоро відстежити на сторінці моніторингу працездатності ЕСОЗ у відповідному блоці “Медичні висновки”: https://status.ehealth.gov.ua/

Нагадуємо, що нині законодавством визначено, що у разі виникнення технічних проблем, які перешкоджають формуванню МВТН, внесення відповідних даних допускається після усунення технічних проблем ЕСОЗ. Водночас медичний висновок може бути сформований не пізніше ніж як на пʼятий день з дати встановлення факту тимчасової непрацездатності. При цьому строк непрацездатності необхідно зазначити той, що було визначено в день огляду пацієнта лікарем. 

Окрім того, наказом МОЗ України від 01.06.2021  № 1066 “Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки” дозволяється виписувати листки непрацездатності в паперовій формі, зокрема, але не виключно у випадках:

  • спливу строку, протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;
  • виникнення технічних помилок при передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в ЕСОЗ, які призводять до неможливості формування електронного листка непрацездатності більше ніж протягом семи днів з дати створення медичного висновку – до усунення відповідних помилок.

У разі відсутності в закладі бланків непрацездатності, за рішенням керівника допускається видача листків непрацездатності, роздрукованих на білому аркуші паперу за встановленою формою.

Також рекомендуємо
19 Серпня 2022
Медичні сестри та брати вдосконалюють навички роботи в електронній системі охорони здоров’я. Нові функціональні можливості системи для цієї категорії працівників з’явилися нещодавно – на центральному рівні було впроваджено відповідний функціонал.
Функціональний модуль для медичних братів та сестер дозволяє користувачам:
🔬реєструватися в ЕСОЗ та отримувати відповідні права доступу;
🔬знаходити зареєстрованого пацієнта в ЕСОЗ;
🔬переглядати медичні дані пацієнта – рекомендації лікаря, імунізації тощо;
здійснювати пошук електронних медичних записів;
🔬виконувати призначення за електронним направленням;
🔬при виконанні призначень – реєструвати діагностичний звіт про обстеження, виконану процедуру, епізод та взаємодію щодо проведеного медичного втручання, імунізації.
Команда впровадження продовжує працювати над розширенням функціональних можливостей для того, аби медичні брати та сестри стали повноцінними учасниками ведення лікувального процесу в ЕСОЗ, а наполегливість та готовність медичних працівників розвивати цифрові навички дають можливість швидко втілювати нові можливості системи на практиці.
27 Лютого 2022
Наші Збройні сили України та медики реальні герої! Пишаємось кожним з Вас!
Проте, ми теж повинні їх підтримувати! Задля швидшої перемоги усіх нас!
📌Для оперативної навігації нижче подаємо посилання, що можуть бути корисними:
🏥Допомогти закладам охорони здоров’я
🩸Здати кров донорам
🚑Базові правила домедичної допомоги
🗣Як говорити із дітьми про війну
🫀Інструкції, що можуть врятувати життя
❓Як медикам-іноземцям долучитись до роботи в українських лікарнях
💊Інформацію щодо потреб у ліках, медичних виробах та засобах захисту для медиків залишайте за номером національного контакт-центру 0 800 20 19
Віримо та підтримуємо Збройні сили України разом! 🇺🇦
13 Травня 2022
Медичні сестри та брати зможуть вносити дані про вакцинацію до електронної системи охорони здоровʼя.
В електронній системі охорони здоровʼя в межах модулю «Робоче місце середнього медичного персоналу» стане доступною функція внесення даних про вакцинацію. Такі зміни дозволять медсестрам та медбратам бути повноцінними учасниками лікувального процесу в ЕСОЗ.
Функціональний модуль для медичних братів та сестер став доступним в ЕСОЗ на початку року та дозволяє користувачам:
– реєструватися в ЕСОЗ та отримувати відповідні права доступу;
– здійснювати пошук електронних медичних записів;
– формувати пакети діагностичних звітів;
– фіксувати лікувальні процедури;
– перевіряти, обробляти та погашати е-направлення та ін.
Окрім іншого, медичні брати та сестри первинної ланки зможуть вносити дані про вакцинацію пацієнтів в ЕСОЗ, переглядати деталі проведеної маніпуляції та ін.
Робота середнього медичного персоналу в ЕСОЗ дозволяє не лише перерозподілити цифрове навантаження лікарів, але й забезпечити необхідний постійний доступ медбратів та медсестер до медичної інформації пацієнта, історії його лікування, проведених маніпуляцій тощо, а отже, бути більш ефективно залученими до лікувального процесу.
Наразі модуль «Робоче місце середнього медичного персоналу» доступний у 14 медичних інформаційних системах. Тестування розширеного функціонала, зокрема можливості внесення даних про вакцинацію, розроблено на боці центральної бази даних та наразі триває з боку медичних інформаційних систем.
Перевірити факт впровадження даного модулю у вашій МІС, а також статус його тестування можна за посиланням .
10 Жовтня 2023

Починаючи з 8 жовтня пацієнти з цукровим діабетом І типу почали отримувати тест-смужки для вимірювання рівня цукру в межах програми реімбурсації – безоплатно або з частковою доплатою. 

Так, перший е-рецепт на тест-смужки за програмою реімбурсації було виписано лікарем-ендокринологом з Одещини. Усього на цей час було виписано понад 70 е-рецептів на тест-смужки.

На сьогодні перелік реімбурсації включає 23 найменування тест-смужок для глюкометрів, вартість яких підлягає повному чи частковому відшкодуванню. Їх вартість наразі відшкодовує держава.

Для того, щоб отримати тест-смужки безоплатно чи з доплатою за програмою реімбурсації, необхідно мати електронний рецепт. Такий рецепт може виписати як лікар-ендокринолог (зокрема і дитячий), так і лікар первинної медичної допомоги (терапевт, педіатр чи сімейний лікар) будь-якого медичного закладу, який працює з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Натомість на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій тест-смужки можуть відпускатися і за паперовими рецептами.

Як отримати електронний рецепт на тест смужки за програмою реімбурсації?

1. Зверніться до лікаря.

Під час прийому лікар випише електронний рецепт.  Підкреслимо, що для того, щоб отримати е-рецепт не обовʼязково мати декларацію з лікарем первинної медичної допомоги. 

2. Після цього ви отримаєте СМС-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення. 

Зверніть увагу, що погасити рецепт можна протягом 30 днів з моменту його виписування.

3. Зверніться до аптеки, яка має договір із НСЗУ за програмою «Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові». 

Знайти аптеку, яка відпускає тест-смужки в межах програми реімбурсації можна, скориставшись , який підкаже адресу найближчої до вас аптеки. Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту. 

4. Назвіть фармацевту номер рецепта та узгодьте, які з доступних тест-смужок підійдуть до вашого глюкометра.

Працівник аптеки запропонує наявні тест-смужки, вартість яких відшкодовується за програмою реімбурсації, та узгодить з пацієнтом який саме виріб йому необхідно видати за рецептом (модель, виробник, можливі варіанти пакування тощо).

5. Назвіть фармацевту код погашення рецепта для отримання тест-смужок 

Відповідно до того, які тест-смужки обрав пацієнт та їхньої кількості фармацевт погашає рецепт безоплатно або з доплатою. Будьте здорові!

Нагадаємо, держава забезпечує пацієнтів із захворюванням на діабет 1 типу тест-смужками для вимірювання цукру в крові.

Надсилаємо додаткові матеріали, які будуть корисними в роботі: 

👉 Питання-відповіді: http://surl.li/lpnjo

👉 Вебінар «Реімбурсація тест-смужок в рамках ПМГ 2023»: http://surl.li/lwcbc

Медичним закладам:

👉 Як підготуватися медичному закладу та маршрут лікаря: http://surl.li/lpnja

👉 Як підготуватися аптеці та маршрут фармацевта: http://surl.li/lwaxs: