Чи можна переглянути медичні записи обʼєднаних ідентифікованих/неідентифікованих пацієнтів?

Перегляд медичних записів, створених на приєднану неідентифіковану/ідентифіковану особу, раніше був ускладнений. Адже при обʼєднанні записів про пацієнта в ЕСОЗ запис, який було приєднано, автоматично деактивується. 

Після впроваджених змін в системі передбачений доступ до перегляду електронних медичних записів (ЕМЗ), створених для неідентифікованого/ідентифікованого пацієнта, якого об’єднали з основним записом про пацієнта у ході дедублікації.

Відтепер лікар первинної медичної допомоги з активною декларацією з пацієнтом може повноцінно переглядати медичні дані пацієнта, навіть якщо деякі з них були створені на інші записи про пацієнта (як для ідентифікованого, так і для неідентифікованого) та вони були обʼєднані.

Усі інші лікарі можуть переглянути такі записи за умови отримання дозволу (approval) на пацієнта, який надає доступ до всіх медичних даних – як основного запису про пацієнта, так і його приєднаних записів.

Як для лікаря з активною декларацією, так і для лікаря з активним дозволом на пацієнта, перегляд записів, що містять чутливі дані, заборонений. Для перегляду таких даних лікар має отримати окремий доступ до чутливих груп згідно з поточним процесом.

Можливість перегляду повних медичних даних за цими правилами буде доступною за умови, якщо неідентифікованого/ідентифікованого пацієнта було звʼязано з основним записом про пацієнта. 

Таким чином, педіатр відтепер може, наприклад, переглянути результати проведеного дитині неонатального скринінгу, проведених щеплень в пологовому будинку, які були обліковані до видачі свідоцтва про народження. 

Також будь-який лікар за потреби може повноцінно переглянути медичну інформацію про пацієнта, який раніше потрапив до стаціонару в непритомному стані, не був одразу ідентифікований та відповідно частина медичних записів була створена на неідентифікованого пацієнта, або ж медичні дані пацієнта, запис про якого за результатами перевірки НСЗУ було визнано дублем. 

Зверніть увагу! Якщо частина медичних записів про пацієнта все ж недоступна до перегляду (за винятком чутливих даних), є висока ймовірність наявності дублюючого запису про пацієнта, який необхідно приєднати до основного запису. 

Для цього необхідно або знайти дублюючий запис та оновити в ньому інформацію для того, щоб записи були приєднані в автоматичному режимі, або звернутись до НСЗУ зі зверненням про необхідність об’єднання записів про пацієнта.

 

Також рекомендуємо
29 Листопада 2022
👩‍⚕️🧑‍⚕️ В умовах воєнного стану телемедичні технології все більше застосовуються в практичній діяльності лікарів. Це дозволяє забезпечити якісний та швидкий доступ до медичної допомоги українцям в усіх куточках країни, особливо в регіонах, де обмежено доступ до вузькопрофільних спеціалістів, зокрема до отримання акушерсько-гінекологічних послуг.
💻 У таких випадках телемедичні технології вже допомагали рятувати життя породіллям та новонародженим. Так, за допомогою віддаленого консультування на Миколаївщині успішно пройшли пологи у породіллі, яку не змогли доставити до лікарні через заборону окупантів та погрози розстрілу. Пологи приймала медсестра, консультуючись з акушером-гінекологом онлайн.
🤰Вагітні жінки – особлива категорія пацієнтів, що потребує постійного моніторингу стану здоров’я та оперативного реагування на зміни в його показниках.
Телемедична платформа «System Carebits» за допомогою переносних портативних апаратів тококардіографії «Sigmafon» дозволяє проводити таку діагностику стану плода віддалено.
📲 На телефон встановлюється програмне забезпечення, за допомогою технології бездротового зв’язку підключається девайс і відбувається визначення стану плода вагітної пацієнтки. Результати діагностики аналізує лікар за допомогою свого смартфона або ж за допомогою вебверсії телемедичної платформи. Працівники аналітичного відділу постачальника програмно-апаратного комплексу за допомогою штучного інтелекту проводять аналіз отриманих діагностичних показників життєдіяльності плода та формують окремий аналітичний звіт із понад 30 параметрів.
📍 У проєкті беруть участь 180 закладів охорони здоров’я зі всіх областей України. На сьогодні вже проведено понад 147 навчань для лікарів та фельдшерів та вже проведено щонайменше 300 консультувань.
29 Вересня 2022
Понад рік тому відбувся запуск електронних лікарняних. На сьогодні число сформованих документів уже перетнуло позначку в 10 мільйонів.
🔹 Разом із тим в електронній системі охорони здоровʼя було виписано понад 11,6 мільйонів медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких формуються е-лікарняні для понад 4,1 млн пацієнтів.
🔹 Функціоналом успішно скористалися понад 74 тис лікарів з більш ніж 3,8 тисяч медичних закладів.
На сьогодні е-лікарняний – це одна з найпопулярніших електронних послуг в Україні.
Запровадження електронних лікарняних – важливий крок у цифровізації системи охорони здоров’я, який дозволяє мінімізувати корупційні ризики видачі необґрунтованих лікарняних та забезпечує спрощення процесу отримання страхових виплат.
Нагадаємо, що під час воєнного стану було спрощено процедуру оформлення лікарняних для українців, які через російську агресію вимушено переїхали закордон.
Так для оформлення е-лікарняного за певними категоріями непрацездатності пацієнту необхідно сконтактувати зі своїм сімейним чи лікуючим лікарем. Для того, щоб сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність лікар повинен отримати підтвердження підстав про набуття тимчасової непрацездатності пацієнтом. Це може бути довідка чи виписка, де вказаний діагноз.
Детальніше про оформлення е-лікарняного за кордоном:
20 Листопада 2020
Республіка Казахстан, як і Україна, успадкувала від радянського періоду систему охорони здоров’я, побудовану за моделлю Семашко, тобто охорона здоров’я перебувала у власності держави, функціонувала на основі централізованого планування, і одним з її ключових принципів був загальний і безкоштовний доступ населення до медичної допомоги.
Після здобуття у 1991 році незалежності Казахстану довелося розробляти власну політику і систему планування в галузі охорони здоров’я. Багато функцій Міністерства охорони здоров’я були децентралізовані і передані регіонам, обласні департаменти охорони здоров’я володіли значним ступенем самостійності.
На сьогодні медична система Казахстану адаптована до міжнародних стандартів, відповідно до базового набору стандартів та короткострокового плану стандартизації електронної охорони здоров’я.
Національна стандартизація в галузі електронного здоров’я регулюється технічним комітетом з стандартизації та комітетом з технічного регулювання та метрології Міністерства інвестицій та розвитку Республіки Казахстан.
Стандартизація відбувалась у декілька етапів:
🔵 2013-2014 роки – Створення електронної моделі медичної картки, яка включала перший базовий набір стандартів також визначили перші класифікатори в електронній системі охорони здоров’я.
Оскільки не було компетенції розробляти стандарти у галузі електронного охорони здоров’я, стандарти були прийняті у формі стандартних вимог та норм.
🔵 2015-2016 рр. – ідентифікація функціоналу електронної медичної картки, що включає процеси медичного обслуговування та визначення додаткових класифікаторів для їх підтримки. У 2015 році було розроблено та затверджено 4 стандарти та розпочався процес адаптації класифікаторів.
🔵 Далі з 2017го по 2020 рік затвердили урядом стратегію розвитку електронної системи охорони здоров’я казахстану.
На сьогодні Урядом Республіки Казахстан ефективно здійснюється політика щодо розвитку і модернізації національної системи охорони здоров’я.
За роки реформ в сфері охорони здоров’я країни відбулися кардинальні зміни: удосконалили законодавство, прийняли нові державні та галузеві програми з питань розвитку національної системи охорони здоров’я.
15 Квітня 2022
Під час воєнних дій динаміка внесення даних в електронну систему охорони здоровʼя не така, як це було до війни, проте лікарі продовжують використовувати електронні сервіси, вносити медичні записи та встановлювати нові рекорди в ЕСОЗ!
Дякуємо за вашу віддану працю!
Все буде Україна!🇺🇦